Начало / Uncategorized / Нов храм ще отвори врати в Камерун

Нов храм ще отвори врати в Камерун

Нов център на православното духовенство предстои да отвори врати в Камерун, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Храмът носи името „Благовещение на Пресвета Богородица“. Сградата на църквата е вече завършена, а първа копка била направена преди няколко години. Парцелът за храма е дарен от семейство в района, които са и първите членове на новоучредената църковна община. Митрополитът на Камерун Григорий благодари на всички спомоществуватели и дарители, както и на тези, които са спомогнали за построяването на храма. 

Православната мисия в Камерун започва през 1958 г., когато е открита първата епархия в Западна Африка. В столицата на страната е построена и първата православна църква. Православието се появава и в североизточната част на страната, на границата с Чад. Там местни хора, които са имали съприкосновение с гърците живеещи в страната, са приели Православната вяра. Хората принадлежали към племето тубури, като в момента там има 8 православни енории. 

Митрополитът на Камерун Ириней извършва своята мисионерска дейност в Чад, Гвинея, Габон. От 1997 до 2002 г. митрополит на Камурин и Западна Африка е настоящият Александрийски патриарх Теодор II. Преди него пък там е служил в периодите 1990-1991 и 1994-1997 г. покойният Александрийски патриарх Петър VII. В столицата на Камерун Яунде има и православна семинария за френскоговорящите православни християни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...