Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Св. Григорий Палама ни учи, че православната вяра не е вяра на отминали времена и епохи, а е жива и действена

Патриарх Неофит: Св. Григорий Палама ни учи, че православната вяра не е вяра на отминали времена и епохи, а е жива и действена

Във Втората неделя на Великия пост, когато се отдава почит на св. Григорий Палама, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи своя архипастирско послание, в което казва: 

Във Втората неделя на Великия пост на спасителната Четиридесетница, светата Църква е определила да отдадем молитвена почит и памет за великия Солунски архиерей и дивен сред богословите – свети Григорий Паламà. Да отдадем заслуженото на архипàстира и боговѝдеца, който в трудни и особено усилни за вярата и благочестието времена с усърдие и божествена ревност се противопостави на врага на чистата и спасителна вяра, защитавайки я със слово и дело сред своето паство и за полза на цялата света Църква. Затова се въздава на свети Григорий Паламà цялата подобаваща благодарност и признателност, утвърждавайки на три поредни събора неговото учение и определяйки паметта му да се чества всяка година във Втората неделя на светия Велик пост.

В този светъл ден от постния период образът на свети Григорий отново е пред нас, в нашата обща молитва пред светите му икони, за да ни напомня, че ревността по вярата е нещо, което се очаква от всекиго от нас и днес. Защото нашата вяра, защитавана някога от свети Григорий Паламà и всички останали христоименити, духоносни поборници на светото Православие, и до днес продължава да бъде цел и обект на изопачаване и на подмяна, за да бъде отстранена от съзнанието на съвременния човек като нещо архаично и неприложимо към днешния ден. Светители като Григорий Паламà и още много други като него продължават да свидетелстват пред нас днес, че светата православна вяра не е вяра на отминали времена и епохи, а е жива и действена на всяко място и по всяко време – вяра, която единствена спасява, защото извира от Всевишния Бог, Който е Самият източник и извор на всяко познание и на всяка мъдрост, от Самия Творец на нашия свят и Промислител за цялото Свое творение.

Тази вяра, за която първи са свидетелствали апостолите, а след тях апостолските мъже и всички отци и учители на светата Църква, е непреходна и неподвластна на нищо от стихиите на този свят. Тя не може никога да остарее, но е винаги актуална и действена, защото има отношение към единствените истински въпроси, пред които човекът винаги е изправен в последната дълбочина на своето земно битие – за смисъла на съществуването си, за отговорите, които дава всекидневно пред собствената си съвест, и които ще даде, в определеното за това време, пред праведния Божи съд, за смисъла на страданията и на радостите, които неизбежно го съпътстват в земните му дни и за всичко останало, което е истински важно за него и за ценностната му система в този живот.

За тези и за още много неща можем да се допитваме винаги първом към текста на светото Евангелие, а след това и към трудовете на светите наши отци като чествания днес свети Григорий Паламà, архиепископ Солунски и Чудотворец, които боговдъхновено са изтълкували за нас завещаното ни от Христа Спасителя учение. Най-ценното от всичко онова, което ни е оставено от тях, и по-специално в учението на свети Григорий Паламà, е увереността във възможността на нашето живо и действено богообщение – увереността и вярата ни, че Бог е не само Творец, но също така и Промислител, и съучастник в земните ни дни; че Той е Бог, с Когото всеки от нас може да бъде в свободно общение, в божествените Му енергии, неизменно черпейки от това богообщение благодатни сили и укрепвайки духа си във всекидневния подвиг на вярата.

По молитвите на Пресвета Богородица, на божествения Солунски архиепископ и велик богослов на светата ни Църква Григорий Паламà и на всички просияли в светостта Свои угодници, Бог да помилва и спаси всички нас!

Честит и благословен празник!

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...