Начало / Uncategorized / Св. мъченица Алла Готска

Св. мъченица Алла Готска

На 26 март Православната църква чества паметта на св. мъченица Алла Готска. 

За живота на св. Алла няма много сведения. Това, което църковната история знае за нейния живот е, че тя е живяла през IV в. Нейното мъченичество е свързано със смъртта на християни, изгорени живи в църква, докато са се молили. Трудно е да се каже къде точно се е намирал този храм, но според учените историци е на територията на Дунавска Готия. 

Според преданието храмът е опожарен от пратеници на готския владетел Унгерик. Според историците Унгерик нападнал християните, защото много от неговите поданици започнали да изповядват християнството. По негово упавление много християни са били измъчвани за своята вяра и убити за Христос. 

Според древно предание са убити над 300 християни. До нас са достигнали имената само на 26 от тях. Унгерик е управлявал през времето на императорите Валентиниан, Валент и Грациан. Според някои сведения годината на мъченичеството на светиите е 375 г. 

Според житието на св. Алла, написано от св. Димитрий Ростовски, светицата загинала при опожаряването на храма, заедно с другите християни. Някои източници обаче съобщават, че Алла (или Гааф както някои пишат) е била съпруга на готски владетел и не е сред мъчениците, загинали по време на молитва. Според същото предание св. Алла събира мощите на изгорените мъченици и благоговейно ги почита, а впоследствие и самата тя става мъченица. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: azbyka.ru, oca.org, Память 26 мучеников Готских

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Николай Мирликийски

Св. Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно ...