Начало / Uncategorized / Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ – свидетел на духовното израстване на мнозина

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ – свидетел на духовното израстване на мнозина

Месеците на пандемията, обхванала целия свят, се оказват трудни за повечето хора, но особено за пътешествениците.

Благодарение обаче на ситуацията в света повечето ни сънародници успяха да преоткрият отново красотите на родината и в последната една година се насочиха към родни дестинации, които до преди това или да подценявали, или пък са отлагали за по-далеч във времето.

Метеорологичните условия през ранната пролет ни позволяват отново да замечтаем за разходки из природата. В ранния следобед на един от почивните дни се насочваме към един почти неизвистен и не особено популярен манастир, намиращ се на почти 80 километра от София.

Само на час път от столицата Разбоишкият манастир „Въведение Богородично” привлича погледа със своята суровост и девствена красота.

Обителта се намира на около 2 километра от с. Разбоище, в дефилето на красивата и буйна река Нишава и на 9 километра югозападно от Годеч. По обновения път се стига бързо до селото, но някъде там, между малкото с. Разбоище и манастира, трябва да оставите автомобила си, за да може безпрепятствено да продължите пътя си, а и девствената красота на района по-добре би се съзерцавала ако се премине пеша, отколкото с автомобил.

Природата около и преди манастира е от смесен тип, преобладаващи обаче са иглолистните дървета. Покрай манастира някога е преминавала теснолинейка, а днес релсите се използват за индустриални цели. Въпреки това пътят минаващ над релсовия участък създава интересен и завладяващ пейзаж, напомнящ в някаква степен малката железопътна мрежа из алпийските курорти.

Самият манастир е съществувал още през XV в. Някои учени пък предполагат, че скалният манастирски комплекс съществува от XIII или XIV в. През далечната 1841 г. манастирът е изцяло обновен. Няма как да не ви направи впечатление, че манастирът е буквално разделен от реката на две части. Първоначално манастирът се е намирал в частта, в която днес е разположен само храмът, в подножието на планината, но през XIX в., след основния ремонт, манастирските сгради са преместени от другата страна на реката, където и през целия ден грее слънце.

Едно от богатствата на манастира е старопечатен миней от 1869 г.

Манастирският храм е доста малък, но е разположен на две нива. За жалост някогашните стенописи на скалния манастир са унищожени през 1941 г. по нанасянето на хоросанова мазилка. Все пак в манастирския храм има малка част от запазените стенописи и човек, ако е с по-богато въображение, може да придобие представа как са изглеждали в своя първоначален вид зографиите в манастирския храм.

Макар днес манастирът да се обитава само от една монахия, носеща интересното име Агнеса (на името на древната римска светица), обителта някога е била средище на отшелници и аскети, търсещи пълно уединение и исихия. Според изследователите своя подем манастирът бележи през Първото българско царство, когато и на много места в страната ни възникват монашески обители, както и се появяват много отшелници. Както повечето манастири и Разбоишкият бива няколко пъти разорен и ограбен през време на турското робство. За жалост обаче повечето писмени свидетелства и документи са унищожени или загубени безвъзвратно, заради това и сведенията за манастира са твърде оскъдни.

Особеността обаче на Разбоишкия манастир привлича православните християни от десетилетия. Някои свързват манастира дори и със св. Сава Сръбски. Дали можем напълно да кажем, че великият сръбски светец е помогнал за въздигането на обителта, не е ясно, но едно е сигурно, че молитвите, които десетките монаси в продължение на столетия са отправяли от скалите и нишите в планината край манастира, и днес носят благодат и духовна подкрепа във време, което със сигурност можем да определим като трудно.

Пандемията би могла да ни помогне поне в този един аспект – да опознаем по-дълбоко своята родина, да обикнем и преоткрием духовното богатство, което притежаваме, но често подценяваме. Един такъв духовен бисер е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично”, който определено си заслужава да посетите.

Автор: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неизвестни разбиха параклиса „Св. Теодор“ в село Марково, полицията търси виновниците

Параклисът „Св. Теодор“ в гробищния парк на пловдивското село Марково е бил разбит, информира в-к „Марица“. ...