Начало / Uncategorized / Църквата „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Разлог

Църквата „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Разлог

Разположена в сърцето на град Разлог, църквата „Св. Благовещение” впечатлява с красивия си иконостас и внушителна архитектура. Това е един от най-големите и красиви църковни храмове в Неврокопската епархия.

На 5.ХІ.1939 г. църквата „Св. Благовещение” е осветена и отваря врати с пожелание да носи благословение и благовещение на всички родолюбиви разложани.

Отварянето на храма отнема 12-годишни усилия на обществеността и Неврокопския митрополит Борис.

Застроената му площ е 710м?, а дворното пространство почти 4дка. Височината на камбанарията е 26 м /колкото Хрельовата кула в Рилския манастир/. Заслужава си да се видят свежите стенописи по църковните стени. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.

Заслужава си да видите и високата 26м камбанария (колкото Хрельовата кула в Рилския манастир), както и да чуете 3-те камбани с общо тегло 493кг. Като най-голямата е 300кг, средната – 118кг, а малката – 75кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.

Снимка: Община Разлог

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Амвросий Медиолански и Библията

Амвросий (Ambrosius Aurelius) Медиолански (334/40-397) – светец, един от западните отци на църквата, проповедник, химнотворец, ...