Начало / Uncategorized / Мисия „Съгради храм” вдъхновява родни села

Мисия „Съгради храм” вдъхновява родни села

Какво е село без църква? То е като лято без слънце. Затова в последните години много родни населени места се обединяват и вдъхновяват от идеята да съградят православен храм.

Някъде въобще не е имало храм, другаде пък светите обители са стари, малки и отдалечени от селищата. Вярата е тази, която събира хората, вярата е тази, която дава надежда, твърдят селски управници. На практика църквите в малките села са единственото място, където се съхранява българщината, след като училищата почти навсякъде са закрити.

Все повече са тези, които намират смисъл на битието си в градеж на църква.

Това най-добре знаят в благоевградското село Церово, където само преди седмица Неврокопският митрополит Серафим освети църковната камбана – сребърна, прекрасна, с чуден глас, измайсторена чак в руския град Воронеж.   

„Нека звукът на тази първа камбана ни пробужда духовно. Нека ни подсеща да вършим добри дела, нека ни подсказва, че трябва още работа, за да се довърши и изографиса целия храм, за да го осветим и него!”, бяха димути на митрополит Серафим.

Достолепната църква извисява снага в началото на благоевградското село. Тя вече е изцяло построена. Готови са куполите и покривът, направена е изолацията на фасадата. Хората в Церово успяха след 22 години усилия и борба с различни институции да вдигнат мечтания православен храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. С камбанарията и кръста върху нея църквата е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 165 квадратни метра.

Сега им предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса.

Нова църква построиха и в санданското село Катунци след повече от 10 години упорит труд, воля и вяра на местните хора. Храмът „Свето Успение Богородично” е напълно измазан и грабва погледа отдалече. А работата около постройката не секва. Доброволци от селото лепят плочки край храма, за да бъде облагородено и пространството до църквата.

Източник: kmeta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът Възвръщане на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането ...