Начало / Uncategorized / Трите дара на Великия пост

Трите дара на Великия пост

Защо постът преди Пасха се нарича велик? Смятам, че това не е толкова заради неговата четиридесетдневна продължителност, но повече заради неговата важност в живота на Христовите ученици. 

Каква е целта на поста като Божия заповед? Неговата цел е нашето единство с великия и всемогъщ Бог. 

„Велик си Ти, Господи, Който твориш чудеса!“

Влизайки в полето на Четиридесетницата, ние очакваме да получим чудната и изпълнена с благодат помощ на нашия Спасител, за да победим себе си. 

Първият дар на Изкупителя за човек, който пости с разум е вниманието на ума към всичко, което се случва в душата му. Докато християнинът е разпилян, той никога няма да може да разпознае козните на злия дух или да съзре вредата от гордостта, похотта и гнева. 

Вторият дар на Господ към Неговия внимателен ученик е сърдечната молитва. Подобно на заострен меч, тази молитва лесно ще премахва всички изкушения на ума, като прави християните неуязвими от атаките на човешкия враг. 

Третият дар на Възкръсналия Спасител е смирението и благодарността. Осъзнаването на собствената ни немощ привлича Божията благодат към сърцето. Получаването на тази благодат от Бога кара душата непрестанно да благодари на нашия всемогъщ и милостив небесен Отец. 

След като получим тези дарове от щедрата десница Господня като дар за нашата оскъдна, но искрена ревност, нека внимаваме да не ги загубим безрасъдно, но да ги положим с радост в нозете на Победителя над смъртта, в деня на светлото Христово възкресение, и Той несъмнено ще ни покаже непостижимата пълнота на Своята любов! 

Автор: Свещеник Артемий Владимиров

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: От опита и примера на свети Димитър познаваме силата на Божията благодат

На 26 октомври Православната църква чества празника на св. Димитър Солунски Чудотворец. По този повод ...