Начало / Uncategorized / Стартира дарителска кампания за реставрация и на виенския часовник на храм „Успение Богородично“ в Асеновград

Стартира дарителска кампания за реставрация и на виенския часовник на храм „Успение Богородично“ в Асеновград

Още един красив часовник, изработен във Виена, внесен в някогашна Станимака и отмервал времето в Метох махала близо 140 г., ще бъде възстановен, съобщава tvsatcom.bg.

Старинният часовник е монтиран на камбанарията на най-старият асеновградски храм – „Св. Богородица Успение“ в годините между 1875-1880 г. Веднъж вече е бил ремонтиран, разказва протойерей Никола Янев, енорийски свещеник и председател на храма.

Това ще е вторият ремонт на този часовник, но този път живот ще му вдъхнат ръцете на истински майстор – най-добрият майстор за реставрация на часовници – Виктор Лимонов от Пловдив, който е и от най-известният род камбанолеяри в страната – Велеганови. Компанията „Братя Д. Велеганови“ за изработка на камбани, свещници, полилеи и машинни части е вече с близо 150 годишна история.

Оказва се също, казва отец Никола, че и голямата камбана на храма, най-старата, също е внесена от Австрия, втората, по-малката, е дело на братя Велеганови. Тя е изработена през 1902 г. в Пловдив. А храмът има и трета камбана, която бе поставена тази година.

Седмица след като благодарение на дарители, старинният виенски часовник на камбанарията на храм „Св. Георги“ в Асеновград отново започна да отмерва времето, най-старият асеновградски храм също пое кампания за реставриране на своя  часовник.

Красивият над-140-годишен часовник на храм „Успение Богородично“, в квартал Метоха, също се нуждае от ремонт, а дарители вече започнаха кампания по събиране на нужните средства. Часовникът – също дело на виенски майстори, е поръчан и доставен вероятно от някогашния станимашки еснаф в града, по същото време, а може би и заедно с часовника на църквата „Св. Георги Победоносец“. Дали това е така, историята мълчи, но е факт, че две от църквите в града притежават часовници, изработени от най-добрите европейски майстори.

През последните две години Храм „Успение Богородично“ в Асеновград, известна още като Месохоро (централна, средищна) или Дълбоката Света Богородица, заради вкопаването на храма под нивото на земята, бе ремонтирана и реставрирана, а през 2020 г. отбеляза 255 години от възстановяването си. Средства за обновяването дариха енориаши от квартала и от града.

Подетата от граждани и от храма дарителска кампания за възстановяване на часовника вече е в ход и всеки, който желае да помогне за каузата, може да го направи. В църквата има дарителска кутия за средства за часовника, а за повече информация всеки може да се обърне с въпроси и към самия отец Никола на телефон: 0897 959 662.

За Ангел Карадаков

Виж още

Строящият се вече 17 години храм „Света Петка“ в Невестино ще бъде осветен на 4 юли

Строящият се вече 17 години храм „Света Петка“ в Невестино ще бъде осветен на 4 ...