Начало / Uncategorized / В село Ослен Криводол вдигат нова църква

В село Ослен Криводол вдигат нова църква

Благодарение на дарители и добровелен труд в село Ослен Криводол изграждат нов православен храм, съобщава БНР.

Той се намира в центъра на селото и е почти завършен. Лично ангажиран с каузата е местният жител Пешо Петков: „Всичко е направено, врати, дограми, всичко е сложено. Външно сега цялата е измазана и вътрешно – тухлите. Остава да се измажат бетоновите, те се шпакловат директно. Обаче беше студено и замразихме работата заради големите студове. Сега пролетта ще продължим да я измазваме. След това ще трябва да направим иконостас, много работи ни предстоят.

Има много хора, които даряват и с тия пари ние купуваме материали. Има и доброволен труд.. Аз съм направил цяло табло със снимки, които са участвали в доброволния труд. 

Бавно става, защото това са много пари и е много 180 квадрата е храмът“, казва мъжът. За построяването църквата „Св. Николай Чудотворец“ са вложени сериозни средства. Главният дарител е местен жител, който има строителна фирма. Именно благодарение на него са извършени и повечето дейности по изграждането на храма. Селото може и да е малко, но пък новата църква е много голяма, не крие радостта си Роман Иванов кмет на Ослен Криводол: „Общо взето е на дарителска основа всичко и непрекъснато даряват, и то от съседни села, минават и ни дават, не само от нашето село. Но основната тежест си пада върху един от нашите съселяни. Той така най-много се ангажира с направата ѝ, а ние всички му помагаме с каквото можем. Грубият строеж сме го завършили, остават леки довършителни работи, леки шпакловки и един цокъл имаме отвън да сложим и започваме вече с иконописването, иконостасите да се сложат. Ние имахме един отец, който беше от съседното село, но той почина преди един месец. И сега съм отправил молба към митрополит Григорий,  да ни бъде назначен нов свещеник. Роман Иванов се надява през тази година за Никулден църквата да отвори врати.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...