Начало / Uncategorized / Открити в Египет руини разкриват монашеския живот в древност

Открити в Египет руини разкриват монашеския живот в древност

Археологически екип, съставен от френско-норвежки учени, откри нови древно-християнски руини в западната пустиня на Египет. 

Останките от сгради показват монашеския живот в региона през V в. след Христа, съобщава египетското министерство на антиките. Френско-норвежката мисия е открила няколко сгради по време на разкопки в Тал Гануб Каср ал-Агуз. Сградите са направени от базалт, някои са издълбани в скалите, а други са направени от кирпич. 

Комплексът се състои от „шест сектора, в които има руини на три църкви и килии на монасите“, чиито стени са покрити с коптски символи, казва Осама Талаат, ръководител на исмянските, коптските и еврейските антики към министерството. Стените на храмовете са украсени с надписи и библейски пасажи на гръцки език, разкриващи „естеството на монашеския живот в региона“. Според изледователите в региона монашеския живот се е зародил именно през V в. Учените смятат, че в региона монашеския живот е започнал от IV в. и е продължил до VIII в., като пикът на монашеската активност е бил през V-VI в. 

Източник: theguardian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът в Струмяни отбеляза храмовия си празник

С празничен камбанен звън, тържествена литургия отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и традиционен курбан за ...