Начало / Uncategorized / Останки от Раннохристиянска църква с напълно запазена крипта откриха варненските археолози

Останки от Раннохристиянска църква с напълно запазена крипта откриха варненските археолози

Част от римска улица и останки от Раннохристиянска църква с напълно запазена крипта откриха варненските археолози през изминалия сезон, съобщи БНР.

Обектът се намира на ул. ”Сан Стефано” 25 в морския град. Разкопките предхождаха строеж на нова сграда. В момента се работи по реставрационен проект, който ще позволи най-интересните находки да бъдат експонирани на място и да могат да се видят от всеки. Ръководител на проучванията е д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна. По време на разкопките са открили най-различни археологически структури, които са от разнообразни исторически епохи. В голяма част от обекта са намерени останки от антична каменна улица, която е била изградена в Римската епоха, вероятно 2-3 век. 

В самия град, освен известната базилика с мозайки на ул.“Хан Крум“, има данни за още около 4-5 църкви и за още толкова, които са в покрайнините на града, разказа д-р Васил Тенекеджиев пред БНР. Градът е бил голям християнски център през Раннохристиянската епоха и затова не е изненадващо за учените, че има толкова много храмове. Базиликата на ул.“ Сан Сефано“ е нов обект и точно затова е изключително интересна. Открита е част от нейната украса, пода й, и напълно запазена подземна крипта, която е била под пода на тази църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...