Начало / Uncategorized / Великият пост е подготовка за бъдещия живот

Великият пост е подготовка за бъдещия живот

Вратите на покаянието се отварят. Започва Великият пост. Ние постим всяка година, но всеки път постът ни носи голяма полза ако го прекараме по правилния начин. Великият пост е подготовка за бъдещия живот, но и също така е подготовка за посрещане на Светлото възкресение.

Както във висока сграда, стълбището е изградено по начин, който да улеснява изкачването до високите етажи, така и различните дни на годината са различни стъпки за нашето духовно издигане и изкачване. Дните на Великия пост и Св. Пасха са именно такива дни. 

Във Великия пост ние се очистваме от греховното осквернение и на Пасха чувстваме благословението от настъпването на Христовото царство. Когато хората се изкачат на висока планина, те се опитват да се от освободят от всички допълнителни тежести. Колкото по-малко някой е натоварен, толкова по-лесно му е да се изкачи на по-високо.

И така, за да се издигнем духовно, на първо място трябва да се освободим от греховния товар. Този товар отстраняваме чрез покаянието при неотменното условие, че ние самите отхвърляме от себе си всяка вражда и прощаваме на всички, които смятаме, че са по някаква причина прегрешили пред нас. Тогава и ще можем да се поздравим със светлото Христово Възкресение очистени и простени. 

Какъв е скъпоценният дар Божий, който получаваме в края на великопостния подвиг? За това ни казват първите песнопения, с които започват дните на Великия пост: „И ще ни се даде като храна Агнецът Божий, доведен на заколение заради нас и причастен с учениците на Тайната вечеря, в свещената и светлоносна нощ на Възкресението“.

Причастяването с Тялото и Кръвта на Възкръсналия Христос във вечния живот – това е целта на светите четиридесет дни. Причастяваме се не само на Пасха. Напротив, тези, които се причастяват на Пасха, са тези, които са се подготвили, отишли са на изповед и са се причастявали по време на Великия пост. Точно преди самата Пасха нямаме възможност да се изповядаме добре и задълбочено, защото свещениците са твърде заети с богослуженията на Страстната седмица. Затова трябва да се подготвим пради идването на Възкресението. 

Всяко причастяване с Христовите Тайни е единство със Самия Христос и е спасително за нас. Защо причастието в нощта на Св. Пасха има такова значение? Защото тогава ни е дадено особено да усещаме Христовото царство. Тогава ние сме особено озарени с Вечната светлина и укрепени за духовното възкачване. 

Този незаменим дар Христов е несравнимо благо. Нека никой не се лишава от тази радост, тичайки да яде месо и други храни, вместо да се причасти. Само нашето участие в Св. Тайни ще ни подготви за празника на вечното Царство Божие.

Автор: Св. Йоан Шанхайски

Превод: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...