Начало / Uncategorized / Румънската църква подготвя канонизацията на своите известни духовни старци от XX в.

Румънската църква подготвя канонизацията на своите известни духовни старци от XX в.

На своята сестия от 25 февруари Св. Синод на Румънската православна църква започна процедура по канонизация на изповедници и мисионери, пострадали по време на комунизма в страната. 

По този начин Румънската църква ще отбележи 140-годишнина от получаването си на автокефалия, както и 100-годишнината от провъзгласяването й за патриаршия през 2025 г. На 9 мерт, когато в Румъния бяха възпоменати всички затворници, жертви на комунизма, няколко от имената на духовниците, които ще бъдат канонизирани, бяха обявени публично. 

Епископ Варлаам, говорейки пред църковната телевизия Тринитас, съобщи, че имената на някои от най-известните духовници в Румъния от минаия век са сред предвидените за канонизация. Така например старецът Клеопа (Илие), о. Димитър Станилоае и старецът Герасим (Иску) предстои да бъдат прославени сред светиите. 

По думите на епископ Варлаам „повечето от духовниците изповядваха Христос в много трудно време за Църква“. Епископът подчерта още, че ценноста на румънския народ е християнската вяра и животът в духа на Евангелието. 

По информация на orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника Благовещение

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария ...