Начало / Uncategorized / Опелото и погребението на Българския патриарх Кирил (СНИМКИ)

Опелото и погребението на Българския патриарх Кирил (СНИМКИ)

След кратко боледуване на 7 март 1971 г. в 8:20 часа се преставя в Господа Българският патриарх Кирил. 

Тъжната вест бързо се разнася из столицата. Траурният звън на Патриаршеската катедрала също потвърждава новината, съобщена и по БНР за загубата, която претърпял българският народ. В същия ден в фоайето на Св. Синод бил създаден траурен кът с бюста и портрета на покойния патриарх. В паметната кига могат да се видят слова на тъга, на поклон, на уважение към великия покойник. 

В 17 часа същия ден митрополитите от Св. Синод Врачански Паисий, Варненски и Преславски Йосиф, Неврокопски Пимен, Ловчански Максим и Великотърновски Стефан, Преосвещени епископи и духовници посрещат тялото на покойния патриарх Кирил. „Множество народ се тълпеше на площада. И млади и стари скърбяха. Жалост бе завладяла сърцата. Тъга засени ведрите лица. Сълзи и болка преливаха. Изчезна радостта. Глухота някаква цареше“, четем в Църковен вестник. Архиереите отслужват панихида в параклиса на Св. Синод, а духовници започват да четат Евангелие до тялото на покойния предстоятел на Българската църква. 

В 19:30 часа духовниците вдигат тялото на покойния патриарх и го поставят за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. „Тялото на покойника бе поставено всред храма на висок подиум. Отслужена бе заупокойна молитва“, а след това свещеници отново започват да четат откъси от св. Евангелие докато стотици хора преминават и се прощават със своя архипастир. В дните 9-10 март се отслужват Заупокойни литургии, а в София идват представители на всичките Поместни православни църкви, както и представители на римокатолическата, англиканската и други църкви и  християнски деноминации. Преди да бъде погребано тялото на покойния патриарх, траурното шествие преминава и през Пловдив, където в катедралния храм „Св. Марина“ то е поставено за поклонение. 

На 11 март, когато отново се е случил ден четвъртък, тялото на покойния патриарх се отправя към своя последен път. Около 9:30 часа тленните останки са посрещнати в Бачковския манастир. „Натъжени люде бяха заели тротоарите на улиците, по които щеше да мине шествието. С натъжели сърца и сърдечна молитва за вечен и блажен покой пловдивчани отпратиха покойния патриарх Кирил за вечното му жилище“, четем още в траурния брой на Църковен вестник от 1971 г. 

Блаженопочившия патриарх Кирил бил погребан в храма на Бачковския манастир, вдясно от входа, под чудотворната икона. Погребението на покойния патриарх е в деня на св. Софроний, еп. Врачански. Светец канонизиран именно по желание и инициатива на Българския патриарх Кирил. 

Предлагаме ви паметни снимки от брой 14-16 на Църковен вестник от 1971 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...