Начало / Uncategorized / Архим. Пахомий: Софийската семинария възпитава в младежите добродетели и вяра

Архим. Пахомий: Софийската семинария възпитава в младежите добродетели и вяра

Софийската духовна семинария е училище, което може да се похвали със своя вековен авторитет. Създадената през 1902 г., духовна семинария обучава десетилетия духовния елит на България. И днес, когато времената са усилни, отново обръщаме поглед към духовните устои на нашето общество. За духовното образование и младите хора говорим с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. 

– Ваше Високопреподобие, как се справяте с процеса на преподаване в тази пандемична обстановка?

– Целият свят сега се намира в една доста трудна ситуация поради ковид 19, но изключители щети търпи образователната система. Както всички останали училища в България, така и Софийската семинария преминахме от ноевмри месец в дистанционна форма на обучение. Ръководството и преподавателите полагат големи услилия да няма пропускане на учебен материал. За всички стана ясно обаче, че дистанционната форма не е равностойна на присъствената както по отношение на преподаването на уроците, така и спрямо връзката учител-ученик и взаимоотношенията между учениците. Още повече това се отнася за духовните училища, които дават професионално образование и много от предметите са практически.

– Добре, Вие казвате,че практическата подготовка на семинаристите търпи щети. В кои именно предмети?

– Християнството е начин на живот и нашите семинаристи, пребивавайки в Семинарията участват в богослужебния живот на Църквата. За тази цел те изучават литрургика, която е предмет, който дава знание за богослужението; типик – дисциплината, в която се изучава реда на църковните служби, източноцърковно пеене, църковнославянски език и омилетика, която подготвя учениците за проповед.

В дистанционна форма тази материя доста по-трудно може да бъде преподавана и усвоявана от страна на учениците.

– Знаем, че учениците вече са се върнали в училище. Как протича учебният процес при вас?

– Както всички останали училища в България, така и Софийската семинария спазва предписанията, дадени от Министерството на образованието и Министерството на здравеоопазвенето. По графика от МОН се върнаха 8-ми и 12-ти клас, а от 18-ти февруати се връщат 10-ти и 11-ти клас. Тези две седмици бяха от изключително значение именно за 8-ми и 12-ти клас – за учениците от 8-ми клас, които тъкмо започват своето образование в Семинарията, беше необходимо да положат добро начало в практическата подготовка, а на 12-ти клас им предстоят държавни зрелостни изпити, за които трябва да се готвят по-сериозно.

– Има ли кандидати за Семинарията и как става набирането на децата?

– Много са нещата, които оказват влияние за набирането на ученици не само в Семинарията, но и в останалите училища. Сред тях особено тежък фактор е демографската криза. Струвами се, че много от родителите в избора си на училище се водят само от съображения за кариерното развитие и материално преуспяване на децата си. Не е тайна, че немалка част от възпитаницте на елитни гимназии впоследстсвие продължават не само образованието си, но и живота си зад граница.

Семинарията има други цели – образование и възпитание на основата на многовековния опит на нашия народ в християнски дух и родолюбие.

– С какво Семинарията би могла да привлече децата и родителите, за да я изберат?

– Нашето училище е една от най-старите образователни институция в България. Семинарията е наследник на две значими възрожденски училища – Лясковското духовно училище и Самоковското богословско училище. От 1902 г. до сега в Софийската духовна семинария се обучават млади, мотивирани и вярващи в Бога българи, които активно са участвали в обществения и църковен живот на нашия народ. Освен на образованието на учениците, в Семинарията винаги се е акцентирало и на тяхното възпитание. Мисля, че много от родителите  избират нашето училище имено защото си дават сметка, колко важно е младите хора да се развиват не само в научен и интелектуален план, но и да имат познание за духовната страна на живота, да знаят за Бога и за ценностите на нашия род.

Снимка: в-к Труд

– Какво е образованието, което получават учениците в Семинарията?

– Много важно е да обърнем внимание, че в Софийската семинария се преподават всички общообразователни дисциплини съгласно държавните изисквания за професионална гимназия. Към тези предмети се добавя и специализираната богословска подготовка – така например семинаристите изучават Стар и Нов Завет, История на Църквата, апологетика, догматика и др. Особено място заема изучаването на древни езици – старогръцки и латински език. Разбира се, съвременните езици като английски и руски езици също са застъпени. Учениците ни могат да посещават и допълнително извънкласни дейности като иконопис, дърворезба или курс по програмиране. Освен това предлагаме и добри условия за спорт – модерно футболно игрище и фитнес.

– Какви деца избират да учат в Софийската духовна семинария?

– Голямата част от нашите възпитаници са младежи, които искат да научат нещо повече за своята вяра и за православната традиция на народа ни. В Софийската семинария се обучават ученици от всички краища на България, но и от нашите общности в Молдова, Албания и от други страни. Смятам, че това многообразие в училището също дава уникална възможност на учениците да живеят и учат с връстници от различни места.

– Ние знаем, че в Семинарията беше изградено ново общежитие. Като цяло какви са условията за живот?

– През 2018 г. Негово Светейшество патриарх Неофит откри и освети  ново общежитие, в което учениците, които не са от София, са настанени в стая по двама със собствен санитарен възвел. Условията за живот в пансиона действително са отлични и отговарят на съвременните очаквания за удобство и самостоятелност на учениците. В последните две години бяха осъществени ремонти на централния корпус, в който се провеждат учебните занятия – фасадата възвърна оригиналния си вид, отоплителната система беше обновена, а от тази година, със средства предоставени от Министерски съвет, започват и реставрационни работи в семинарския храм Св. Йоан Рилски.

Голяма ценност на училището е богатата библиотека, в чийто фонд са събрани книги от самото му създаване.

Учениците ни имат достъп до книги от всички сфери на знанието. В семинарията има и модерно оборудван интерактивен кабинет, който позволява увлекателното онагледяване при преподаването.  Относно материалната обезпеченост на семинаристите трябва да се знае, че те са на пълната издръжка на Светия Синод на Българската православна църква.

– Още веднъж благодаря за интервюто. Накрая да Ви запитам, какво бихте пожелали на нашите читатели?

– На читателите пожелавам Божието благословение да пребъде с тях и в създалата се  ситуация най-вече желая Бог да дарува здраве на всички.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...