Начало / Uncategorized / Православната мисия в Пуерто Рико се разраства

Православната мисия в Пуерто Рико се разраства

Въпреки пандемията с коронавирус, опустошителните урагани и земетресения през последните години, мисията на Руската православна задгранична църква в Пуерто Рико се разраства, съобщава orthochristian.com.

Свещеник Григорий Юстиниано от мисията „Св. Йоан Лестничник“ в Сан Герман успял да служи всяка седмица св. Литургия през време на пандемията. Свещеникът започва да провежда и курсове по катехизис в неделя, а от началото на годината двама от учениците са приели и св. Кръщение. 

„Това може да изглежда като малко нещо, но за общността в Пуерто Рико това е чудо. За мисията покръстването на двама протестанти и един римокатолик в Правосланата църква на острова, по време на пандемията, е доказателство за Божията грижа и милост“, казва отец Григорий. 

Според проучване на Pew Research Center, направено през 2014 г. 56% от пуерториканците се определят като римокатолици, а 33% като протестанти. В момента на острова има 6 православни енории. Енориите там са на Антиохийската патриаршия, Руската задгранична църква и Вселенската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...