Начало / Uncategorized / Св. Йоан, епископ на Йорк

Св. Йоан, епископ на Йорк

На 7 март Православната църква чества паметта на св. Йоан, епископ на Йорк, Англия. 

Св. Йоан живял през осми век в Англия. Служил е в кралство Нортумбрия. В своето служение той бил първо епископ на Хексам, а след това и на Йорк. Първоначалното си обучение той преминава в манастира „Св. Августин“ в Кентърбъри, под духовното ръководство на известния игумен св. Адриан. След това св. Йоан става част от братството на манастира в Уитби, Йоркшир. През 687 г. той поема епископството на Хексам, а през 705 г. става епископ на Йорк. Основава манастир в гр. Бевърли, където по-късно се и оттегля около 717 или 720 г. 

Св. Йоан бил известен и със своите чудеса. Напривер той бил помолен да посети дома на един благородник, чиято съпруга била тежко болна. Светият Божи служител заповядал да дадат на жената вода, която той преди това бил осветил. Възстановяването и излекуването на жената било мигновено. Тя веднага се излекувала и започнала да им служи, подобно на тъщата на ап. Петър. За друго подобно чудо също четем в житието на светеца. Веднъж той бил помолен да освети нов храм, след освещаването излекувал млад слуга на местния благородник. Св. Йоан се помолил над слугата и той веднага се изцерил от своята болест. 

През 700 г. св. Йоан основава училище за момчета, което е най-старото училище в Англия, обучаващо и днес ученици. Св. Йоан присъства на събора в Нид през 705 г., свикан от краля на Нортумбрия, за да вземе решение по дело на епископ Уилфрид. Житието на св. Йоан е описано от известния агиограф св. Беда, като от него знаем, че той е бил усърден в служението си духовник, вниматален към бедните и активен в обучението на младите. Св. Йоан ръкоположил св. Беда за дякон и свещеник.

Св. Йоан се преставя пред Бога на 7 май 721 г. в Бевърли, Йоршир. Първоначално е погребан в Бевърли, но впоследствие мощите му са пренесени в Йорк през 1037 г., когато е и причислен към светиите. Поради неговата популярност районът, където са положени мощите му станал особено попелярен през Средновековието, когато там са се стичали поклонници, търсещи помощта на светеца. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: orthochristian.comorthodoxwiki.orgcelticsaints.orgnewadvent.org,

 orthodoxengland.org.ukbritannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на преподобни Прокопий Декаполит, изповедник

Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), около Галилейско море (Палестина), поради което бил наречен Декаполит. ...