Начало / Uncategorized / Портрет на Българския патриарх Кирил

Портрет на Българския патриарх Кирил

Блаженопочиналият патриарх Кирил беше една изключително богато надарена и всестранно развита личност. С избирането за предстоятел-патриарх на възстановената древлепросияла Българска патриаршия (10 май 1953 г.) той създаде цяла епоха в новата история на родната ни света Православна църква…

В продължение на осемнадесет години патриаршеско служение блаженопочиналият първойерарх патриарх Кирил, с неуморно и многоплодно първосветителско служение и народополезна обществена дейност остави незаличима светла диря в историята на светата ни родна Православна църква. Неговият биограф справедливо ще отбележи:

 „Под мъдрото ръководство на вещия Кирил Българската православна църква се консолидира канонически и издигна своя авторитет в целия православен и християнски свят.

Българската Патриаршия е не само призната от всички Поместни православни църкви, но е и в любовта им: признато е не само патриаршеското достойнство на Българската православна църква, но и духовният й престиж, изграждан единадесет века… Той, патриарх Кирил, направлява цялата културно-просветна, народно-обществена патриотично-възпитателна и духовно-издателстка дейност на Църквата. Въобще няма сектор от почти необозримия живот на Българската православна църква, в който да не прониква будното око на нейния Предстоятел, който да не се обгръща от неговия прозорлив и далновиден поглед и в който да не пулсира неговото сърце, изпълнено с отеческа любов и грижа…„ И продължава: „Удивителни способности и най-раднородни интереси съчетава в себе си патриарх Кирил, който със завидното си трудолюбие и голямата дисциплина на ума си увенчава с прекрасни постижения. Наред с изпълняването на огромните си задължения на църковен кормчия и обществен деец, на вдъхновен проповедник и вещ омилетичен писател, той се подвизава на попрището на историческото изследване. И може да се каже, че той е най-компетентният
и най-продуктивният църковен историк из епохата на Възраждането на България…“ (проф. д-р Иван Панчовски).

По тези достойни показатели на научен работник блаженопочиналият патриарх Кирил бе удостоен от Българската академия на науките с най-високата научна степен Академик на Българската академия на науките. За многобройните си проповеднически трудове пак сам той (патриарх Кирил) ще признае: „Църковно-поучителните ми книжовни творби са рожба на вяра и любов. С тях исках да послужа на Оногова, в Когото дълбоко вярвам и Когото беззаветно обичам“… Братя, „помтене вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ – ни съветва св. ап. Павел (Евр. 13:7).

Нека, прочее, тази молитвено-духовна и незрима среща с първойерарха-светител, проповедника на словото и учител на мъдростта, блаженопочиналия архипастир-юбиляр, патриарх Кирил послужи на всинца ни за подражание на крепката му вяра в Бога, на любовта му към човека и доброплодие в живота „Церкви и Отечеств, на пользу“.

Да бъде вечна и блажена светлата му памет! Амин

Словото (със съкращения) на Видинския митрополит Дометиан е взето от Църковен вестник, бр. 11 от 1991 г., когато са се изпълвали двадесет години от кончината на приснопаметния Български патриарх Кирил.

Светодавец, бр. 3, 2021 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...