Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Епископ Атанасий (Йевтич) бе харизматична личност, достоен пастир и смирен монах

Патриарх Неофит: Епископ Атанасий (Йевтич) бе харизматична личност, достоен пастир и смирен монах

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи съболезнователене адрес до Сръбския патриарх Порфирий по повод кончината на бившия митрополит Атанасий (Йевтич), който бе един от най-големите богослови на нашето време. 

„Владика Атанасий – епископът с безсмъртно име остава в паметта на Православната ни църква като изключително харизматична, авторитетна и дълбоко вярваща личност, като достоен пастир и скромен монах, който в творчеството си се доказа като изключителен познавач на Свещеното Писание, Патрологията и Догматическото богословие. Напусна ни една от най-ярките личности на съвременното православно богословие, който остави след себе си богато богословско творчество, което е превеждано в целия свят. Епископ Атанасий често гостуваше в България и изнасяше академични лекции в родните ни богословски школи“, казва патриарх Неофит в своя съболезнователен адрес. Целият текст може да прочетете тук.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...