Начало / Uncategorized / Св. Оуен от Личфийлд

Св. Оуен от Личфийлд

На 4 март Православната църква чества паметта на св. Оуен от Личфийлд. 

Св. Оуен бил монах, отшелник. Той е вписан в много мартирологии, а св. Беда в своите трудове пише за него и неговите подвизи. Според данните той е роден в благородническо семейство в Източна Англия. В своите младежки години той служи в местния царски двор, но уморен от светския живот се присъединява към манастира в Ластингхам (Северен Йоркшир), под духовното ръководство на св. Чад (паметта му се чества на 2 март). В манастира св. Оуен се занимава със земеделие и ръкоделие. Впоследствие той става спътник и довереник на св. Чад. Заедно с него той напуска манастира в Ластингхам и отива в манастир близо до Личфийлд (Централна Англия) и там св. Оуен се занимавал със земеделие. 

В житието на св. Оуен има запазена интересна история за неговия духовен наставник. Веднъж докато св. Оуен цепел дърва в гората чул прекрасни песнопения, а след това му се явил духовният му старец и го помолил да повика и другите монаси, и да дойдат при него в съборния храм на манастира, за да се помолят. Монасите направили така, както им поръчал старецът им и заедно с него се помолили. След молитвата обаче св. Оуен останал и помолил св. Чад да му разясни видението и песнопенията. Светецът казал на своя духовен син, че след седмица ще почине. След като му казал това св. чад запретил на младия монах да не споделя на своите братя това, докато старецът му не почине. 

Св. Чад се преставил пред Бога на 2 март 672 г., като служил като епископ на Личфилд само три години. Според написаното от св. Беда св. Чад започнали да считат за светец, веднага след неговата кончина. Скоро след това и св. Оуен се преставил пред Бога през 680 г. 

Превод: Ангел Карадаков

Източници: patrickcomerford.com, pravoslavie.ruarchive.orgcatholic.org

За Ангел Карадаков

Виж още

В новия епизод на „Духовни полета“ – Културата трябва да възвисява – гост отец Методи Корчев

Уважаеми зрители, в празничния ни брой за 24 май говорим с отец Методи Корчев за ...