Начало / Uncategorized / Нова книга за Черепишкия манастир като духовно и просветно средище в българската история

Нова книга за Черепишкия манастир като духовно и просветно средище в българската история

В началото на 2021 година излезе от печат книгата „Черепишката света обител през вековете“, написана от българския изследовател и краевед Петър Вутов.

Книгата е ново историческо и краеведско изследване, посветено на историята на Черепишкия манастир, която проследява най-вече ролята на тази обител като духовно, книжовно и просветното средище през вековете за Българската православна църква и местното население. Книгата е посветена на историческото минало на Черепишкия манастир през 17-ти и 18-ти век, на монашеския живот в светата обител и на културно-просветната дейност в манастира, която се развива през Българското възраждане.

В нея се проследява дейността на Свети Пимен Зографски и неговите ученици и последователи за духовния живот в манастира, книжовното наследство и културно-просветната дейност, свързани с килийното училище, свещеническото училище и периода на пребиваване на Софийската духовна семинария в черепишкия манастир през 19-ти и 20-ти век. Книгата на Петър Вутов съдържа неговата магистърска дипломна работа, защитена в Богословския факултет под научното ръководство на доц. д-р Костадин Нушев и представя в систематичен и хронологичен план множество интересни факти от църковно-исторически характер и краеведски изследвания, научни данни от археолотически разкопки и архивни проучвания за монашеското братство и съществуващите духовни школи, свързани с манастира.

За връзка с автора и поръчки: 0896766129

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...