Начало / Uncategorized / За първи път от десетилетия са отпуснати над 2 милиона лева за храмовете в Кюстендилска духовна околия

За първи път от десетилетия са отпуснати над 2 милиона лева за храмовете в Кюстендилска духовна околия

Правителството уважи всички искания за ремонт, укрепване, възстановяване и реставрация на храмове в Кюстендилска духовна околия, които не са ремонтирани от дълги години.

Най-нуждаещ се е храмът „Успение Богородично“, който се намира в Кюстендил. Храмът датира от 1816 година, в момента е подпрян с железни подпори, сумата за него е най-голяма – 1 036 552 лв. „Това е храм, съхраняващ духовната история на региона. Тук са служили бележити български духовници. Тук е погребан първият избран за български екзарх Митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски“ – каза в предаването „Днес“ по БНР архимандрит Исаак – архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия в Софийска епархия.

Поради недостиг на финанси за ремонт, недействащ е храмът „Свети Мина“, намиращ се в град Кюстендил. За този храм за отпуснати 311 332 лв. и след ремонта той отново ще посреща богомолци.

Основен ремонт ще се направи и на храма „Св. Димитър“, за което са предвидени 535 903 лв.

Благодарение на отпуснатите средства ще бъде довършен храмът в село Невестино „Св. Петка“, който се строи от 20 години. Благодарение на финансовата помощ от 195 689 лв. жителите на селото ще имат молитвен дом.

 С 562 504 лв. ще бъде ремонтиран и манастирът „Свети Лука“ край село Граница.

Всичките тези храмове ще бъдат основно ремонтирани – вътрешно и външно, за да могат да бъдат оставени на бъдещите поколения в благолепен вид като едно поддържано и съхранено наследство“ – каза архимандрит Исаак и определи новината за финансовата помощ като „Празник на празниците и като един Великден за Кюстендилска духовна околия“.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...