Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Порифирий с първо посещение при засегнатите от силното земетресение в Хърватия

Сръбският патриарх Порифирий с първо посещение при засегнатите от силното земетресение в Хърватия

„Вашата мъка е и наша мъка, вашата радост е и наша радост“, каза патриарх Порфирий на жертвите, останали без дом, от силното земетресение в Хърватия през декември, съобщава Сръбската патриаршия. 

На 27 февруари новият Сръбски патриарх направи първото си пастирско посещение, като отиде в се. Майске Поляне, намиращо се в близост до Глина, което бе силно засегнато от земетресението. В селото много къщи бяха изравнени със земята, а други вече не стават за живеене. Хуманитарно-дарителската кампания за Загребско-Люблянската епархия на Сръбската патриаршия все още е в ход. Негово Светейшество патриарх Порфирий бе придружен от епископ Герасим и множество духовници от Загребско-Люблянската епархия. 

Патриархът разговаря с пострадало семейство, като ги увери, че помощта, която са получили до момента е временна. „Всичко предстои да бъде подновено изцяло. Разчитайте на нас, ние сме тук с вас“, каза той. Пред медиите патриарх порфирий заяви, че Православната църква се опитва да бъде в помощ и подкрепа на всички нуждаещи се в региона. 

„Важното за мен е, че въпреки неприятностите, с които хората тук се сблъскаха, се видя, че не могат един без друг и че човеците имат нужда от човеци. Може би понякога Бог ни дава изпитания, та чрез тях да пробудим у себе си човечността и да преодолеем егоизма и своята затвореност, но да срещнем другия и в тази среща да осъзенаем, че само обединени можем да се справим с изпитанията“, каза патриарх Порфирий. 

Патриархът посети и други пострадали семейства и обяви, че чрез духовенството в региона Сръбската църква ще присъства още по-ативно и ще подпомага колкото се може повече пострадали. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе септемврийският брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, Този брой на списанието излиза с известно закъснение по непредвидени обстоятелства. Излиза обаче ...