Начало / Uncategorized / Антиохийският патриарх Йоан X с проповед за Неделя на Блудния син

Антиохийският патриарх Йоан X с проповед за Неделя на Блудния син

В неделя Антиохийският патриарх Йоан X отслужи Божествена литургия в Баламадския манастир „Св. Богородица“, като в края на богослужението се обърна с отеческо слово.

„Св. ап. Павел се обръща към всички, казвайки: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо“. Нашите св. отци са избрали това четиво от посланието на ап. Павел до коринтяните, за да ни напомнят какво е истинското значение на поста и настъпващата духовна борба. Всички неща за мен са позволени. Мога да изпълнявам всичко и да се отнасям с ближните както пожелая. Това важи особено силно днес, когато отвред надделяват призивите за свободата и нейното зачитане. Все пак обаче апостолът казва: Може да правим всичко, но не всичко е полезно. Някое неща са полезни, а други вредни. 

Този призив служи като максима за нашия християнски живот и е пътеводна за живота в нашите общества, в църквата и страната ни. Това е ръководство за помирение първо със себе си, а след това и с другите. 

Нищо не е в състояние да ме контролира, защото имам свободна воля. След това идва и друга добродетел – проницателността, която помага да различаваме доброто от лошото. И тук е същественият проблем днес. Трябва да имаме волята и решимостта да оставем свободни, подчинени единствено на Словото Божие, а не на личните си интереси, страсти и похоти…

Постът не е единствено свързан с не яденето на храна, някаква диета или молитвена практика. Постът е процес на освещаване и обновяване на човешкото същество. Призвани сме по време на поста, на Великия пост, да имаме тази проницателност и воля, да останем свободни, неподвластни на светските изкушения. Обръщайки внимание на условията, в които живеем, нашият любим Ливан ни причинява страдание. Защо? Защото всичко е позволено, но не всичко е полезно. Това е и призив към всички отговорни лица в тази страна. Моля се Господ да даде да влезем в поста с дух на смирение, зрялост, дълбоко разбиране за живота и човешките отношения. Нека имаме у себе си тази проницателност, за да бъдем свободни и независими по Божий образ и подобие. Нека Господ ни даде сили да завършим това духовно пътешествие. Благословен да бъде Той во веки. Амин. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...