Начало / Uncategorized / Св. Давид, епископ Уелски Чудотворец

Св. Давид, епископ Уелски Чудотворец

На 1 март Православната църква чества паметта на св. Давид (Дейвид), епископ Уелски. 

Св. Давид, който се счита за покровител на Уелс, бил син на уелски вожд, живял през втората половина на VI в. Едното житие на светеца е написано от епископ Ригифарх, а другото от агиографа Бъчед Деви. Според Ригифарх св. Давид бил син на Sanctus Rex Ceredigionis. Духовно се обучава при св. Герман, който впоследствие става епископ на о-в Ман и се занимава с мисионерска дейност, както и с построяването на множество храмове. Св. Давид се установява в югозападната част на Уелс, в Меневия, който впоследствие носи неговото име. 

Според преданието монашеското правило на св. Давид предписвало монасите сами да обработват своите ниви, без помощта на животни. Монасите също така трябвало да пият само вода, да ядат хляб, зеленчуци, плодове и билки. Иноците прекарвали своите вечери в молитва, четене и писане на духовни текстове. Св. Давид не допускал никакво лично притежание от страна на своите монаси. Той самият също живеел строг монашески живот, като постоянно поучавал своите духовни чеда да не ядат месо и да не пият вино или бира. Братята на неговия манастир се занимавали също така с пчеларство, помагали на бедните и подслонявали пътуващите. 

Св. Давид бил ръкоположен за епископ на Уелс, а впоследствие посетил Йерусалим, където Йерусалимският патриарх го издигнал в ранг на митрополит. Той обикалял Уелс и Великобритания, където основал 12 манастира. 

Около 550/60 г. присъства на Събора в Брефи, който бил свикан, за да бъде осъдена ереста на келтския монах Пелагий, който отричал първородния грях. Учението му е наречено пелагинизъм или още пелагианство. Светецът предал душата си на Бога около 601 г., според някои данни през 589 г. Почитан е като един от най-големите и обичани светии на Британските острови. 

За точна дата на кончината на св. Давид се сочи именно 1-и март. В своето последно поучение, преди да отиде при Бога, св. Давид помолил своите братя да пазят вярата и да следват добродетелния живот. Св. Давид бил потребан в катедралата, която впоследствие започнала да носи неговото име в Пемброкшир. 

Тропар на св. Давид Уелски

Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието  те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, поради това със смирението придоби величие, а с нищетата богатство, отче свещеноначалниче Давиде, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: historic-uk.comorthodoxwiki.orgoxforddnb.comoca.org    

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...