Начало / Uncategorized / Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир е на повече от 180 години. Казват за нея, че е най-старата църква в региона, съобщава БНР.

Петдесет години преди Освобождението на България от османската власт е била построена от руски войници. В нея се пазят първите свещници изработени от дула на пушки. Съхранени са за поколенията ценни книги и икони. Казват за мястото, че е магнетично.

Сто години след построяването църквата „Света Троица“ е обявена за паметник на културата от местно значение. Има данни, че е била построена през 1828-1829 г. Намерен е бил надпис на една греда, на покрива, разказа отец Георги Попов, който поема да я ръководи преди 17 години. Освещаването е било през 1834 година.

„Първата църква, за която говорим от 1828-1829 година е построена от руски войници, които са били настанени в околностите, тъй като и самото място, където е църквата е на височина, тя  е била над селото, най-високо, кацнала като гълъб трябва да бъде, над селото, над града“, каза отец Георги Попов.

Църквата е била построена от преплетени пръти – измазани с кал. И до днес част от стените от онова време са запазени. При един от ремонтите след 2004 година отец Георги открива плащеница, датирана от 1828 година с надпис указващ произхода ѝ – че е изработена в руския град Казан.

В църквата се пази и издание на Софронието от 1865 година, а от годината на построяването се предполага, че е иконата на Богородица Скоропослушница.

„За нея нямах данни, но там, където беше закачена камбаната навън – една череша, имаше боклуци от керемиди, останки, изхвърлена купчина, найлони, рогозки, гнили, затрупано и това цялото нещо беше обрасло с треви, с храсти. На мен ми се стори, че това е боклук, който не му е мястото там, трябва да се махне и когато разравяхме да го почистим като терен, там открихме тази икона. Тя е ценна с това, че се предполага, че е от времето, когато руските войски са били тук“.

Сред ценните предмети са и два свещника:

„Стойките на самия свещник са от дула на пушки, направени и отгоре приспособено като държача на свещите да бъде подходящо направено, но иначе е използвано дуло на пушка“.

За Ангел Карадаков

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...