Начало / Uncategorized / Св. Леандър от Севиля

Св. Леандър от Севиля

На 27 февруари Православната църква чества паметта на св. Леандър Севилски.

Св. Леандър е роден около 534 г. в Картахена (Испания) и почива в Севиля на 13 март 600 г. Светецът изиграва ключова роля при покръстването на весготските царе във вярата. Св. Леандър повлиява на арианския кралски син Херменегилд, заради което е прокуден от страната. От Испания Леандър заминава за Константинопол, а през 583 г. се връща обратно в Испания. Година по-късно той става архиепископ на Севиля. В своето служение св. Леандър пише правило за сестра си и монахините с нея –  De institutione virginum et contemptu mundi и две книги против арианството – Homilia de triumpho ecclesiæ ob converionem Gothorum (PL, LXXII). За своята ревност в служението той получава палиум (еквивалент на омофора при епископите на Изток) от папа Григорий I. 

Св. Леандър се преставя пред Бога на 13 март 600 г. Св. Леандър се превръща в един от най-големите светии в Испания, заедно с братята си св. Исидор, св. Фулгенций и сестра им св. Флорентина. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източник: orthodoxengland.org.uken.wikipedia.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Международна конференция за религиозно образование и религиозно многообразие в Европа

Международна научна конференция за Религиозното образование и многообразието в училищното обучение и културния контекст на ...