Начало / Uncategorized / Румънската църква започва канонизация на изповедници от комунистическия режим

Румънската църква започва канонизация на изповедници от комунистическия режим

Св. Синод на Румънската православна църква реши да започне канонизация на някои румънски изповедници и мисионери, пострадали през комунистическия период на страната, предава basilica.ro

Поводът за започването на процедура по канонизация се предвижда да приключи през 2025 г., когато Румънската църква ще чества 140 години от автокефалията на Румънската църква (получила автокефалията си през 1885 г.) и 100 години от основаването на Румънската патриаршия (през 1925 г.). 

„Не забравяйте онези, които са пострадали при комунистическия режим, 20 век беше труден момент за цяла Европа. След травматичния опит от Двете световни войни Източна Европа беше принудена да премине през кошмара на комунистическата ера. Православните църкви в тази част на света са подложени на жесток тормоз от тоталитарната атеистична система. По време на комунистическия режим Румънската православна църква постепенно се отстранява от живота на обществото…

Множеството свидетели и мъченици на вярата в страната ни по време на комунизма и сега и винаги ще ни призовават да не забравяме колко голяма е силата на жертвата и колко е необходимо да се работи за изцелението и обновяването на човечеството, ранено от омраза и насилие, нетърпимост и безразличие, от много форми на физическа и духовна смърт.

Светлината от показанията на жертвите и свидетелите през комунистическия период трябва да се помни с благодарност и почит, защото е източник на духовно обновление в живота на днешното общество“, каза в свое послание до Румънската академия на науките Румънският патриарх Даниил през 2019 г., когато се отбеляза падането на Берлинската стена и Румънската революция от 1989 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...