Начало / Uncategorized / Честваме празника на св. Серафим Софийски и годишнина от неговата канонизация

Честваме празника на св. Серафим Софийски и годишнина от неговата канонизация

Тържествена архиерейска св. Литургия бе отслужена днес в храма-подворие „Св. Николай Мирликийски” от Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Врачанския митрополит Григорий. Поводът за духовния празник бе честването на паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец и изпълването на пет години от неговата канонизация.

Техни Високопреосвещенства съслужиха с архим. Васиан, предстоятел на храма-подворие и представител на Руския патриарх у нас, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, протойерей Евгений Павельчук, протодякон Иван Петков и дякон Александър Морозов. Молитвено участие в тайнството Евхаристия взе и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Десетки православни християни бяха дошли, за да съучастват молитвено в тържественото богослужение. В края на св. Литургия архим. Васиан благодари на митрополит Антоний, митрополит Григорий и епископ Герасим, както и на служещите духовници, за това, че са дошли, за да почетат дивния Божий чудотворец и молитвеник св. Серафим Софийски. Той подчерта още, че св. Серафим се е превърнал в духовен мост между двете Поместни православни църкви – Българската и Руската, както и това, че е първият светец канонизиран съвместно от две Поместни църкви. Архим. Васиан каза още, че в своя живот св. Серафим е показал, че дълбоко уважава и обича Българската православна църква и че е помогнал особено много за справянето с наложената схизма над Българската православна църква през миналия век.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний каза от своя страна, че „св. Серафим се е превърнал в реален духовен мост между всички православни християни. Живял в трудно време, време на изпитания, устоявал чистотата на православната вяра с цената на хулите, на клеветите, които били насочени срещу него, но те изплели онзи неувяхващ венец от Христови добродетели в сърцето и душата му, с който и след смъртта си бил увенчан от Създателя и наш Бог”, каза митрополит Антоний.

Той предаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и каза, че в „тези дни на изпитания, виждайки в лицето на св. Серафим един наш съвременник, да се окуражаваме, че макар и в трудните времена, в които живеем, когато Православната вяра, макар и не открито е поставена на гонения, както и това, че светостта е постижима, стига да имаме любов”, каза още митрополит Антоний.

В края на духовното тържество бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, както и за Руския патриарх Кирил и Руската църква.

След тайнството Евхаристия в криптата на храма-подворие, където е и положен гробът на св. Серафим Софийски, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен, като измоли от св. Серафим духовна подкрепа за православните християни, здраве и милост Божия.

Богослуженията бяха излъчени и на живо на официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Архиепископ Серафим (със светско име Николай Борисович Соболев) е роден през 1881 г. Той е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Той идва от Русия в България и близо 30 години обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници. Той оглавява руските православни общини в България от 1921 до 1950 г. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на Православната вяра. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист към св. Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“. На 26 февруари 1950 г. – празника Тържество на Православието – владиката завършва земния си път.

Прославлението му бе извършено на 26.02.2016 година в ПКСХП „Св. Александър Невски“ в София, след като за първи път в църковната история две Поместни православни църкви – Руската и Българската, съвместно подготвиха канонизация на светец.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...