Начало / Uncategorized / Св. Валбурга Германска

Св. Валбурга Германска

На 25 февруари Православната църква чества паметта на св. Валбурга Германска. 

Св. Валбурга, наричана още Ваубурга е родена около 710 г., вероятно в кралство Уесекс, Англия. Преставила се е пред Бога на 25 февруари 779 г. в Алемания, Германия. В своя живот и служение св. Валбурга е помогнала много за организацията на френската църква от св. Бонифаций. 

Преди да се посвети на монашеското служение св. Валбурга завършва медицина. Светицата станала монахиня в манастира Уимборн, Дорсетшир, където прекарва над двадесет години. Основното занимание било да украсява ръкописи. През 737 г. св. Бонифаций, който бил чичо на св. Валбурга (паметта му се чества на 5 юни) започва своята проповедническа и мисионерска дейност във Франция и Германия. Св. Валбурга, заедно със своите братя отива във Франция, за да подпомогнат мисията на св. Бонифаций по евангелизация на езичниците. Тъй като била добре образована св. Валбурга описва житието на своя брат, който също е светец – св. Винибалд. Поради това тя често е определяна като първата жена автор в Англия и Германия. 

Св. Валбурга станала игумения на манастира в Хайденхайм, основан от нейния брат (в периода, в който тя е игуменка в този манастир, все още не съществува правилото от Седмия вселенски събор (787 г.), което забранява да съществуват манастири, в които да живеят едновременно монаси и монахини, бел. ред.). 

Според някои данни светицата се преставя пред Бога през 777 г., а според други през 779 г. Погребана е в Хайденхайм. През 870 г. мощите на св. Валбурга са пренесени в Айхщат. Празникът с пренасянето на нейните мощи се отбелязва тържествено във Финландия, Швеция и Бавария на 1 май. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: britannica.compyhiinvaeltaja.wordpress.comorthodoxie-in-deutschland.de, catholicsaints.info

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...