Начало / Uncategorized / Св. Босуел от Шотландия

Св. Босуел от Шотландия

На 23 февруари Православната църква чества паметта на св. Босуел от Шотландия. Св. Босуел (Боисил) бил монах в манастира Мелроуз, част от епархията на Линдисфарн, попадащ в Англосанксонското кралство Нортумбрия. 

Светецът бил един от първите монаси в региона. Почти всичко, което е известно за живота на св. Босуел е предадено от св. Беда, който  получава информацията от монах Зигфрид, ученик на самия св. Босуел. Славата на св. Босуел се свързва главно с един друг голям светец – св. Кътбърт, който бил негов ученик.

Светецът бил надарен с дара на прозорливостта, което правело силно впечатление на неговите съвременници. Според източници той обичал да чете евангелието написано от св. апостол и евангелист Йоан Богослов. 

Св. Босуел сам казва за себе си, че ще почине при разразяването на голямата чума в Англия през 664 г. Преди да почине св. Босуел казва на св. Кътбърт, че ще стане епископ и ще извърши големи дела за Църквата и за проповедта на християнството. 

Св. Босуел се преставя през 664 г. Има сведения за писани от него богословски трудове, които обаче не са запазени до наши дни. Мощите на св. Босуел, както и тези на св. Беда са положени в катедралата в Дърам през XI век.

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: thyateira.org.uknewadvent.org,

 synaxarion.gr, saintsofmyheart.wordpress.com

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Доц. Павел Павлов: Ганчо Велев бе църковен историк от голяма величина

На 23 септември се изпълват 100 години от рождението на видния бъгарски богослов и преподавател ...