Начало / Uncategorized / Престави се в Господа Димитър Попов, преподавател по философия в Софийската семинария

Престави се в Господа Димитър Попов, преподавател по философия в Софийската семинария

На 23 феврури 2021 сутринта се престави в Господа скъпият наш брат и колега г-н Димитър Попов. Високообразован и ерудиран той беше един от най-обичаните преподаватели на стотици семинаристи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

През последните десетина години повечето завършващи семинаристи избираха предмета философия като втори задължителен за държавните си изпити. Г-н Попов ги подготвяше умело и с голяма любов. Всички ученици оставаха с добри впечатления, защото той се грижеше бащински за тях, напътстваше ги, даваше им съвети, посочваше им книгите, които да четат и така той раширяваше хоризонта им.

За своите колеги г-н Попов бе отзивчив, всеотдаен и добър приятел и винаги желан събеседник. Той имаше остър и проницателен ум с тънко чувство за хумор. Винаги помагаше в трудни ситуации със съвети и напътствия. Той бе истински пример за християнин, за добрия и трудодлюбив и скромен човек. Никога не се плашеше от каквато и да е работа и се справяше с поставените му задачи с усърдие и дисциплина. Беше образец за благост и доброта във възпитателния процес на учениците и в отношенията си с тях и затова всички го обичаха. Каквото и да кажем за г-н Димитър Попов ще е малко.

Димитър Василев Попов е роден на 28 август 1959 г. в София в семейство на преселници от Кукуш (Килкис). Средно образование завършва в София, в тогавашния техникум „Киров“ (днес Професионална гимназия по електротехника и автоматика), По препоръка на архимандрит Серафим Алексиев става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1986 г. През 1989 г. започва работа като библиотекар и възпитател в Софийската духовна семинария, която тогава все още е на гара Черепиш. През 2001 г. завърша Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподава философия на учениците до настоящата 2020/2021 учебна година. През последните 31 години г-н Димитър Попов е бил библиотекар, възпитател, заместник-ректор по учебната дейност и старши преподавател по философия, омилетика, апологетика и др. в Семинарията.

На днешния ден Ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий, заедно с духовници, преподаватели и семинаристи отслужиха трисагий и се помолиха за душата на техния близък.

Опелото ще се състои 27 февруари 2021 г. (събота) от 11:00 ч. в храм „Св. Йоан Рилски“, Софийска духовна семинария.

Господ да го упокои в селенията на праведните! Вечна да бъде паметта му!

Източник: Софийска духовна семинария

За Ангел Карадаков

Виж още

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир, съобщиха ...