Начало / Uncategorized / Процесът по канонизацията и тържествено прославление на архиепископ Серафим Софийски Чудотворец

Процесът по канонизацията и тържествено прославление на архиепископ Серафим Софийски Чудотворец

Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България.

Той идва от Русия в България, обгрижва духовно като грижовен архипастир както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“. На 26 февруари 1950 г. – празника Тържество на Православието – владика Серафим завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му нескончаем поток от хора идват при гроба му, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи – особено при тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна и те почитат руския владика като свой молитвен застъпник пред Бога  въпреки липсата на формална канонизация, но сред духовенството и вярващите на Руската православна църква, архиеп. Серафим не се ползва с популярност.

Подговка за канонизация

Като отчита почитта на българския народ към владика Серафим, през 2007 г. Руското подворие в София повдига въпросът за канонизацията му, но безуспешно, тъй като тогава комисията по канонизациите при Св. Синод на РПЦ намира сериозни пропуски във внесените за разглеждани материали. След пристигането на архим. Филип Василцев в България, по негова покана с задълбочено проучване на живота и делото на архиерея се заема докторът на историческите науки от Научно-изследователския отдела по най-нова история на РПЦ Андрей Кострюков в резултат на което Руското подворие в София съвместно със Синодално издателство на БПЦ издаде през 2011 г. „Жизнеописание на архиепископ Серафим Соболев”.

През 2014 г. Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София отправи призив към българския народ да се изпратят свидетелства за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев).

На 30 ноември 2014 г., след оглавената от него св. Литургия в Руския храм по повод отбелязването на 100-годишнината му, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в своето слово изрази категоричната подкрепа на Българската православна църква-Българска Патриаршия за канонизирането на владика Серафим: “В криптата на този храм, при гроба му се стича с любов и упование несекващ поток от християни, за да измолят неговото благодатно небесно застъпничество. И днес – сто години след тържественото освещаване на храма-подворие ще сме радостни като народ и като Църква да дадем своя скромен принос в процеса на подготовка за канонизацията на обичания Владика Серафим. Можем да уверим нашата сестра – Московската Патриаршия, че подкрепяме това нейно начинание, защото мнозина в България са онези, които могат да свидетелстват за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев).”

Във връзка с това на 2 декември 2014 г. в Секретариата на Руското подворие в София се състоя работно заседание с участието на: архим. Филип Василцев, протойерей Владислав Цъйпин – професор в Московската Духовна Академия и виден специалист по каноническо право, член на Комисията за канонизация на светии към РПЦ, протойерей Владимир Воробьов – ректор на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ) и проф. дин Андрей Кострюков. По време на заседанието бе направен анализ на материалите, събрани за подаване в Комисията за канонизация на светии към РПЦ, които по-късно същия месец бяха официално внесени за разглеждане от Комисията за канонизация при РПЦ.

В кампанията се включва и БНТ, за да популяризира сред миряните търсенето на медицински доказателства и свидетелства за чудесата, които е извършил владика Серафим. На  13 февруари 2015 г. бе премиерата на документалния филм „Архиепископ Серафим – Софийският чудотворец” за чудесата на архиепископ Серафим и почитта към него, заснет от студио „Зосима” по инициатива на Подворието в София. Провеждат се научни конференции посветени на владика Серафим по повод 65-годишнината от кончината му (2015 г) и 135 г. от рождението му (2016 г.); както и по повод 60 годишнината на Руското подворие в София  (2012 г.) и 100 години от освещаването на Руската църква в София (2014 г.) на които доклади изследващи живота и делото на архиепископ Серафим изнасят видни Руски и български учени и духовници.

Руската православна църква започна процедура по канонизацията на владика Серафим.

Събраните свидетелства за чудотворството, живота и трудовете на архиепископ Серафим бяха подробно изследвани и обсъдени първо в Комисията по канонизация при Руската православна църква, а впоследствие и от Светия Синод на РПЦ. След като бе установено, че са налице нужните основания за канонизацията, през м. май 2015 г. за първи път в историята на РПЦ от Руската патриаршия бе отправено предложение към Българската патриаршия за свикване на съвместна комисия, която да съгласува вижданията по въпроса на двете сестри поместни православни църкви – Руската и Българската.

Съвместната комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви заседава на 3 и 4 декември 2015 г. в София. В състава й, определен съответно с решение и на Светия Синод на БПЦ от 25 септември 2015 г. и на Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015 г., влизат от българска страна: Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, протойерей Теодор Стойчев от храм „Св. Атанасий”, гр. Варна, доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, доц. д-р Стефан Стефанов от катедра „Теология” на Шуменския университет. От руска страна: Троицки епископ Панкратий – председател на Синодалната комисия за канонизация на светии; архимандрит Филип (Василцев) – предстоятел на Руското подворие в София, прот. Владимир Воробьов – ректор на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и секретар на синодалната комисия по канонизацията на светиите; игумен Дамаскин (Орловски) – член на комисията (по здравословни причини той не участва в заседанията в София); прот. Игор Якимчук – секретар на Отдела за външно-църковни връзки по междуправославните отношения; доц. Андрей Кострюков от Научно-изследователския отдел по най-нова история на РПЦ и Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет.

Съпредседатели на съвместната комисия са Волоколамският митрополит Иларион – председател на Отдела за външно-църковни връзки на РПЦ, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Първото заседание на комисията се състоя на 3 декември в храма-подворие „Св. Николай Мирликийски”, където се намира гробът на обичания и почитан и в България, и в Русия владика Серафим, а заключителното заседание се проведе на 4 декември в Синодната палата на Българската православна църква.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично прие членовете на съвместната комисия и благослови тяхната високоотговорна работа, чиито резултати с трепет очаква църковното изпълнение на двете сестри поместни православни църкви – Руската и Българската. Светейшият патриарх изтъкна факта, че за първи път в историята две православни църкви съвместно обмислят, обсъждат и подготвят канонизацията на Божий угодник. Предстоятелят на БПЦ изрази надежда, че процесът по канонизацията на архиепископ Серафим ще бъде доведен в скоро време до успешен край и „ще се възрадват и утешат духовно всички, които дълбоко почитат владика Серафим и в молитва прибягват към неговата помощ”; че прославлението му „още повече ще усили и укрепи почитта към този духовен старец на нашето време и връзките между нашите две църкви и народите ни”.

По време на заседанията бяха изслушани доклади за жизнения път на архиепископ Серафим, неговото църковно служение, богословските му трудове, както и за почитанието към Божия угодник в България и Русия и многобройните чудеса станали по неговото молитвено застъпничество пред Бога – приживе и след блажената му кончина.

След като бе припомнено, че още под председателството на патриарх Максим Св. Синод на БПЦ е взел решение, че тъй като владика Серафим е клирик на РПЦ, решението за неговата канонизация трябва да се предостави на Руската църква, на заседанието на смесената комисия бе докладвано за процеса на изследване на възможността и основанията за неговата канонизация, проведен от Руската православна църква и за резултатите от това изследване. Бе припомнено, че въпросът за канонизацията на владика Серафим е повдигнат още през 2007 г., но тогава комисията по канонизациите при Св. Синод на РПЦ е решила, че събраните материали не са достатъчно изчерпателни, а през настоящата 2015 г. Руското подворие в София отново е внесло материали в комисията и всички пропуски, които тя е установила през 2007 г. този път са били попълнени: съставено е систематическо жизнеописание на архиепископ Серафим, установено е, че владиката не е бил свързан с министерството на държавната безопасност /МГБ СССР – Министерство государственной безопасности СССР), изследвани са богословските трудове на архиерея и е констатирано, че той никога не е отстъпвал от истините на св. Православие и мъжествено е отстоявал чистотата на вярата пред всякакви отклонения. Комисията по канонизацията е разгледала и събраните свидетелства за чудеса, като особено внимание са отделили на тези, които са били потвърдени с официални документи и медицински експертизи. С почти пълно единодушие Комисията по канонизациите при РПЦ е констатирала, че няма пречки за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев).

В своето изказване пред Смесената комисия митрополит Йоан изтъкна, че прославлението на владика Серафим е събитие, което целият български народ очаква, а на своето заседание през настоящата зимна сесия митрополитите от Светия Синод на БПЦ са изразили надежда, че канонизацията му ще стане в най-скоро време.

В хода на заседанията на смесената комисия са обсъдени и такива въпроси, като отношението на владика Серафим с властите в България и старостилния разкол в БПЦ. Проучванията са установили, че няма документи и сведения за сътрудничество на архиепископ Серафим на българските служби за национална сигурност, а приживе на владика Серафим разкол в БПЦ не е имало.

След обсъждане, членовете на смесената комисия стигат до единодушното заключение: „Не съществуват пречки за прослава на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) в лика на светците”. Те решават, че: паметта на владика Серафим трябва да се чества в деня на неговата блажена кончина – 26 февруари; след прославлението мощите му следва да останат в Руската църква „Св. Николай”, където се покоят и сега; като основа за иконописното му изображение може да послужи изписаното от монахиня Магдалина в криптата на храма; и че трябва да бъде съставено богослужебно последование. Членовете на комисията се обединяват върху следния титул на светителя – „свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец”.

Комисията заключава, че след като двете страни докладват съответно пред Св. Синод на РПЦ и Св. Синод на БПЦ за резултатите от заседанията й, съгласно реда за канонизация на светии в РПЦ, окончателното решение за причисляването на архиепископ Серафим към лика на светиите може да вземе Архиерейският събор на РПЦ, който ще заседава през февруари 2016 г. На него предвид спецификата на въпроса, е възможно да присъстват и представители на Българската православна църква. Уточнено е, че БПЦ ще се присъедини към решението на Архиерейския събор на РПЦ едва след разглеждане на въпроса за причисляване на владика Серафим към лика на светиите с решение на Св. Синод на БПЦ в пълен състав, тъй като това е органът, който взима решения за канонизациите в Българската православна църква и че едва след положително решение от страна на двете поместни църкви би могло да се пристъпи към съвместно – между Руската и Българската сестри православни църкви – тържествено прославление на архиепископ Серафим, което да стане в града на неговото упокоение – София.

В края на заседанията съпредседателите на смесената комисия Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан подписаха заключителен документ за работата на комисията, който бе представен за разглеждане от синодите на Руската и на Българската православни църкви.

Програмата на заседанията на смесената българо-руска комисия включваше и Всенощно бдение в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски” на 3 декември, оглавено от преосвещения Белоградчишки еп. Поликарп – викарий на Видинския митрополит, съборна св. Литургия на 4 декември, в която съслужиха духовниците от състава на смесената комисия и храмовото свещенство, както и панихида на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) в криптата на храма.

Съвместната работа по канонизация на светия на две Поместни православни църкви е прецедент в църковната история. И както Негово Преосвещенство Троицки епископ Панкратий изтъкна след съборната св. Литургия в руския храм: „Това, което се случва сега по Божий промисъл, е историческо събитие, защото две Църкви – БПЦ и РПЦ – се събират, за да канонизират един светец и един светец в лицето на архиепископ Серафим (Соболев) събира две Църкви!”

След като премина през първото, експертното ниво, и членовете на Комисията по канонизациите при Руската църква и двустранната съвместна комисия по канонизацията, които изследваха много подробно живота, служението, писанията на архиепископ Серафим и свидетелствата за чудеса,

въпросът за канонизацията на Богучарски архиепископ Серафим бе поставен за разглеждане от ръководствата на двете поместни църкви.

На 2 и 3 февруари 2016 г. в храма “Христос Спасител” в Москва се провежда петото пленарно заседание на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква с участието на 320 архиереи. В заседанието на събора безпрецедентно са поканени представители на друга поместна църква – Българската. По решение на Светия Синод на БПЦ-БП, нашата църква бе представлявана от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений.

Доклади, посветени на Богучарския архиепископ и Софийски чудотворец Серафим изнасят Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан – съпредседатели на съвместната руско-българска църковна комисия по въпроса за канонизацията, създадена през миналата есен по молба на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил.

За необходимостта от прославлението на архиепископ Серафим в лика на светиите на събора говорят и Светейшият Патриарх Кирил, Източно-Американският и Ню-Йоркски митрополит Иларион, Рижкият и на цяла Латвия митрополит Александър, Воронежкият и Лискински митрополит Сергий, Рязанският и Михайловски митрополит Марк, архимандрит Филип (Василцев), настоятел на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София – Подворие на Московската Патриаршия.

Участниците на този най-авторитете орган на Руската православна църква единодушно взимат решение за канонизирането на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев), което гласи следното: „В името на Отца и Сина и Светия Дух!

През ХХ в. на Руската православна църква и на обгрижваните от нея народи бе съдено да преминат през огненото горнило на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения срещу вярата, екзекуции, затвори и заточения.

Голям брой от нашите сънародници се оказаха в емиграция или в изгнание. Сред голямото изпитание чрез скърби (2 Кор. 8:2) далеч от родината, в атмосферата на непознат език и култура, често в труд и мъка (2 Кор. 11:27) те не са били сломени от обстоятелствата на този свят, но са запазили православната вяра и верността си към Светата Църква. За това много са спомогнали архипастирите и пастирите, които, оказвайки се с паството си в емиграция, със самоотвержено подвижническо служение са подкрепяли вярващите, споделяйки с тях скърбите и радостите.

На особена почит в България е Богучарският архиепископ Серафим, който завършва жизнения си път през 1950 г. в София. Отдавайки без остатък любящото си сърце на повереното на грижите му словесно стадо, още приживе той запазва мирния плод на праведността (Евр. 12:11) и е белязан с благодатни дарове.

Криптата на храма „Св. Николай“ в София, където е погребан архипастирят, става място за поклонение за много жители на България и на идващите от други страни, на хора от различни националности и на различна възраст. Безкраен поток от нуждаещи се от помощ и утешение вече повече от 65 години се стича към гробницата на владика Серафим. Многото чудеса, ставащи след отправените към него молитви, свидетелстват за великото дръзновение, което той е придобил, ходатайствайки за паството си пред Божия престол.

Личността на архиепископ Серафим, верен син на Руската православна църква, станал духовен баща и наставник на руснаци и българи, по особен начин обединява Руската и Българската православна църква.

След като проучи внимателно жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим, извършващите се по неговите молитви чудеса и непрестанната всенародна почит към него, Освещеният Архиерейски събор на Руската православна църква в единомислие със Светия Синод на Българската православна църква, представен на настоящия Събор с благословението на Светейшия Българския патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений, определя: 1. Да бъде причислен към лика на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881–1950) за общоцърковно почитане; 2. Честните останки на светител Серафим да се смятат за свети мощи и да им се отдава дължимата почит; 3. Да се състави специална служба на светител Серафим, архиепископ Богучарски, а докато бъде написана, да се служи по Общия Миней, по чина за светители; 4. Паметта на светител Серафим да се празнува на 13/26 февруари, в деня на неговото преставяне в Господа; 5. Да се изписват икони за поклонение на новопрославения светител съгласно определението на Седмия вселенски събор; 6. Да се напише житие на новопрославения светител Серафим, за да се назидават в благочестие чедата на Църквата; 7. От името на Освещения събор да се обяви на паството за благата и благодатна радост от прославата на новия угодник Божи; 8. Да се съобщи името на новопрославения светител на предстоятелите на Поместните православни църкви за включването му в списъка на светиите.

По предстателството и молитвите на светител Серафим, молещ се за Руската и Българската църква, за народите на Русия и България, Господ да укрепи православната вяра и да ни изпрати Своето благословение. Амин.”

Веднага след този исторически акт Светият Синод на БПЦ-БП на заседанието си на 5 февруари 2016 г., след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе единодушно решение: тържественото прославление на новия светец да се състои на 26 февруари, когато е денят на неговата кончина и това да е и денят, в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Тържественото прославление на новоканонизирания светец

Небивала радост бе обзела душите на хилядите християни, изпълнили до краен предел патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, за да станат съпричастни на това знаменателно духовно тържество ­ прославата на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, състояла се на 26 февруари 2016 г.

Столичани, жители на града на Божията Премъдрост, в който почти 30 години се е подвизавал и светителствал обичаният от всяко българско сърце “владика Серафим” и дошли от всички краища на България духовници и миряни прииждаха от ранна утрин, призовани от празничния камбанен звън, за да станат свидетели и съучастници в този свещен акт ­ прославлението в лика на светиите на този Божий угодник. Тържественият чин по прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, и последвалата го Божествена св. Литургия бяха извършени в Патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски”. Светите богослужби оглави лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. На Негово Светейшество съслужиха председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, както и високопреосвещените митрополити от Светия Синод на Българската православна църква: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум; преосвещените епископи: Маркианополски Константин, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп, както и високопреподобните отци: архимандрит Герасим (Георгиев) ­ главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, и архимандрит Дионисий (Мишев) ­ председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”; представителите на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия архимандрит Филип (Василцев) и на БПЦ при Московската патриаршия архимандрит Теоктист (Димитров), както и над 70 свещенослужители от София, Софийска и други епархии.

В празничното съслужение взеха участие и членовете на официалната църковна делегацията на Руската православна църква за тържествата по прославлението: наместникът на Московския Данилов Патриаршески ставропигиален манастир архимандрит Алексий (Поликарпов), наместникът на Московския Високо-Петровски ставропигиален мъжки манастир игумен Пьотър (Еремеев), ректорът на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет проф. протойерей Владимир Воробьов, професорът от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, секретарят на ОВЦВ на РПЦ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, настоятелят на Патриаршеското подворие в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, протодякон Константин Барган и архидякон Генадий (Орлов) от Московския Свето-Данилов манастир.

Сред служещите бяха още множество архимандрити, йеромонаси, свещеници, протодякони и дякони, както и йеродякон Юстин от Българския Зографски манастир, който е автор на текстовете на двата тропара, кондака и Молитвата към новоканонизирания св. Серафим. Всички служещи духовници в този ден бяха в златисто-бели одежди. Молитвено участва и многозаслужилият и дългогодишен български професор протопрезвитер д-р Николай Шиваров, който е имал честта и радостта да бъде иподякон на светител Серафим.

На богослужението присъстваха: заместник министър-председателят на България Ивайло Калфин, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Ю. Н. Исаков, извънредният и пълномощен посланик на Белорусия в България В. А. Воронкович, извънредният и пълномощен посланик на Кипър в България Ставрос Августидис, извънредният и пълномощен посланик на Румъния в България Антон Пъкурецу, председателят на Съюза на учителите Янка Такева, председателят на БСП Михаил Миков, почетният председател на ДПС Ахмед Доган, председателят на БАН Стефан Воденичаров, деканът на Богословския факултет на Софийския университет Александър Омарчевски, директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов, както и известни църковни, политически и обществени дейци, представители на науката и културата в България.

В края на Великото славословие, при запяването на “Святий Боже”, пред многобройните молещи се от св. олтар беше тържествено изнесена иконата на Богучарския архиепископ светител Серафим. С благословението на светейшия Български патриарх Неофит, Знеполският епископ Арсений, член на делегацията на БПЦ на Архиерейския събор на РПЦ, огласи Акта на Архиерейския събор на Руската православна църква за канонизацията на светител Серафим. След това главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) огласи Патриаршеското и Синодално послание към клира и миряните по случай канонизацията на новия светец, за всеправославно почитане.

След това започна специалното богослужебно последование. На “Бог Господ” хорът изпълни новия тропар на св. Серафим по музика на иконом Кирил Попов, след което светейшият патриарх Неофит отправи специално съставената молитва към новопрославения светител Серафим, която отсега нататък вярващите ще могат да произнасят. Последва “Величание” на светеца и при пеене на “От восток Солнца до запад” всички присъстващи приеха благословението на светител Серафим чрез ръцете на Българския патриарх, който осени в четирите посоки храма и молещите се в него с дарената на БПЦ от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на св. Серафим. Хорът продължи с изпълнение отново на тропара, кондака и “Величание” на светеца, по време на които се извърши поклонение пред иконата на новопрославения светител. На отпуста на това последование за първи път патриарх Неофит спомена: “…иже во святых отца нашего новопрославленнаго Серафима Софийскаго Чудотворца, егоже и память совершаем…”. Прозвучаха многолетствието и тропарът на вече новопрославения светец. Богослужението в Патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски” продължи със съборно отслужване на Божествената св. Литургия.

По време на чина на прославлението и тържествената св. Литургия вдъхновено пя смесеният хор на храм “Св. Александар Невски” под диригентството на доц. Димитър Димитров и гост-диригента иконом Кирил Попов. Песнопенията на Евхаристийния канон по музика на митрополит Иларион (Алфеев) изпълни смесеният хор на Патриаршеското подворие в София под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

След края на светата Литургия, светейшият патриарх Неофит се обърна към изпълнилите катедралния храм и околохрамовото пространство духовници и миряни с приветствено слово, в което изрази огромната радост за цялата Църква, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, ще имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. И изказа увереността, че “нашите две сестри Поместни православни църкви ­ Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим ­ Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!”

Волоколамският митрополит Иларион от своя страна също се обърна с приветствено слово и поднесе на светейшия Български патриарх Неофит икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец ­ дар от светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

“Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, скъпи братя и сестри!

За мен е особена чест с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил да представлявам Руската православна църква на тържествата за прославяне на Божия угодник, просиял през изминалото столетие и благоговейно почитан в Руската и Българската православни църкви.

Светител Серафим е живял в много трудно време, в епоха, когато Църквата в Русия е била подложена на гонения. И той споделил съдбата на хиляди хора, които са били принудени да напуснат своята Родина, и които са намерили своето пристанище в чужбина. Още като младеж той пристигнал на българската земя и тук му е било съдено почти 30 години да живее и да служи в храма “Св. Николай Чудотворец”, и да придобие любовта на изключително много хора, които са се стичали към него като при духовен отец и пастир, молитвеник и чудотворец.

Още приживе той се прочул с многобройни чудеса. И след това, когато се преселил при Господа, неговата духовна сила не само че не пресъхнала, а даже се умножила. На неговия гроб идват хора не само от България, но и от най-различни страни, отправят молитви и получават помощ.

И тази канонизация, която се извърши първоначално в Руската православна църква, а сега и в Българската православна църква, е свидетелство за онази дълбока почит, с която се ползва светител Серафим в нашите Църкви. И този многоброен народ от свещенослужители и миряни, които вчера участваха в литийното шествие ­ всичко това потвърждава думите на Свещеното Писание: “във вечна памет ще остане праведникът ” (Пс. 111:6).

Аз съм радостен от това, че виждам в храма и млади хора, и деца, радвам се, че има толкова много причастници в храма. Случвало се е да посещавам България многократно. И преди съм участвал в тържествени богослужения с архиереи и свещенослужители, но народът Божий не се причастяваше със Светите Христови Тайни. Няма да скрия, всеки път, когато виждах това, аз се смущавах.

Ние в Руската православна църква преживяхме 70 години гонения. За Църквата всичко беше забранено: не можеше да се издават книги, беше забранена благотворителната дейност. Това, което ни оставаше, беше светата Евхаристия. И именно участието в Евхаристията помогна на вярващите хора да оцелеят в течение на тези дълги 70 години. Затова ние знаем цената на това велико Тайнство. И знаем, че ние, свещенослужителите, не можем да предложим на хората нищо по-голямо и по-добро, отколкото Самия Христос, Който Сам Себе Си ни предлага в Своето Пречисто Тяло и Своята Честна Кръв.

И светител Серафим, чиято памет днес светло празнуваме, ни напомня за това, че най-главното съкровище в живота на християнина ­ това е Христос. Той е бил пламенен молитвеник и ревностен служител на Евхаристията. От светата Евхаристия, от Престола Божий е получавал вдъхновение. И това вдъхновение той предавал на другите. Аз бих пожелал, светител Серафим винаги да служи като свързващо звено между двете наши Църкви. Нека неговата молитва и небесно предстателство да се разпростре над Българската православна църква и над целия народ на България и да ги запази от всяко зло. И бих искал за спомен от този ден да Ви предам, Ваше Светейшество, от името на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил тази икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас!”

След богослужението, в зала “Роял” на “София Хотел Балкан” беше даден тържествен прием по случай това дългоочаквано и важно събитие в живота на Руската и на Българската православна църква ­ съвместното провъзгласяване на светец ­ св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. По време на приема патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: “Още веднъж нека се поздравим с тази обща и дивна радост за цялата Църква ­ тържественото прославление на св. Серафим, архиепископ Богучарски, което извършихме. От днес и вовеки нашата столица София и нейните жители ще бъдат честити да имат още един застъпник пред Божия Престол. Редом с мъчениците за вярата: св. Георги Софийски Стари, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски Най-нови, св. Константин Софийски, св. Николай Нови Софийски, св. Терапонтий Софийски; с преподобните св. Пимен Зографски, св. Симеон Самоковски-Софийски, св. Софроний Софийски и с всички знайни и незнайни мъченици, преподобни и светители, просияли в този град, носещ името на Божията Премъдрост, Бог увенча с венеца на славата и един наш съвременник, светителствал почти 30 години в нашия град ­ св. Серафим, когото народната любов и почитание прослави като Софийски Чудотворец.

Сред нас още има живи чеда на този богоумъдрен йерарх с чиста пастирска съвест, които свидетелстват за неговия праведен живот, за боговдъхновените му слова, за дивното му незлобие, търпение, милосърдие и любов към неговите пасоми. Свидетелстват, че Божията благодат още приживе е почивала над този Божи угодник. Днес те и хилядите наши сънародници, чиито сърдечни молитви пред гроба на светеца в дни на изпитания не са останали посрамени, всички заедно, с една уста, едно сърце и една душа молитвено възкликваме: “Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христа, нашия Бог!” На многая и благая лета!”

Незабравимо ще остане и Литийното шествие за тържественото пренасяне на първата иконата Софийски светител Серафим Соболев в навечерието на прославлението от гроба на светеца до патриаршеската катедрала в което се включиха многохиляден народ, начело с гвардейци и духовенство. Иконата, която бе дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил след решението на Архиерейския събор на РПЦ, бе пренесена символично от Руското подворие до катедралата „Св. Александър Невски“ и положена върху св. Престол. В навечерието на тържественото прославление бе отслужена последната панихида–трисагий в памет на св. Серафим Софийски при гроба му в криптата на руския храм възглавена от Българския патриарх Неофит, а след прославлението на 26 февруари първият молебен към светеца.

Общо прославление на св. Серафим

След тържественото прославление в София на св. Серафим Софийски, такова бе организирано и в Москва. По време на официално посещение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в руската столица, във връзка с отличието му от Международния фонд „Единство на православните народи”, на 8 март 2016 г. в московския Покровски манастир патриарх Кирил Московски и патриарх Неофит Български извършиха съвместно литургично прославление на новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква общ застъпник пред Божия престол св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

На 8 март, когато Руската православна църква чества Намирането мощите на блажена Матрона Московска, в Московския девически манастир, посветен на Покрова на Божията Майка, където са мощите на светицата, бе отслужена патриаршеска света Литургия и съвместно литургично прославление в Русия на новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Както каза в края на празничната богослужба в своето слово игуменката на манастира майка Теофания, това е второто прославление на светия, което се извършва в тази обител след прославлението преди 17 години на преподобна Матрона Московска, и първата св. Литургия, в която си съслужат в манастирския съборен храм двама патриарси – Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По време на светата Литургия, когато се изнася св. Евангелие при т. нар. Малък вход, с благословението на патриарх Кирил високопреосвещеният Волоколамски митрополит Иларион огласи Акта за канонизацията на св. Серафим на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и бе изнесена иконата на светеца от Царските двери на светия олтар. След като двамата патриарси се поклониха на свещения образ, с иконата осениха за благословение богомолния народ.

По време на светата Литургия на двамата патриарси съслужиха: Волоколамски митрополит Иларион, Истрински митрополит Арсений, Солнечногорски епископ Сергий, Подолски епископ Тихон, прот. Владимир Диваков, прот. Николай Балашов, архим. Филип (Василцев), прот. Игор Якимчук и др.

От българска страна в съборната св. Литургия взеха участие членовете на официалната църковна делегация: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, архим. Теоктист, дякон д-р Деян Коруноски, както и ик. Костадин Гаврилов.

В своето слово патриарх Кирил говори за преп. Матрона Московска и търпението, с което трябва по нейния пример да понасяме скърбите и изпитанията в живота. Той каза, че неслучайно именно в този ден става съвместното литургично прославление в Русия на св. Серафим Софийски Чудотворец, защото и двамата Божии угодници още приживе са се радвали на всенародна почит и дар на чудотворство.

Паралел между двамата чествани днес светии – св. Серафим и преп. Матрона – направи в своето слово и патриарх Неофит, който изтъкна, че и двамата – най-новите покровители на Москва и София – са се подвизавали в стихията на големия град, в столиците на двете ни страни; както приживе, така и след блаженото им успение нескончаем поток от поклонници идват при тях, за да изпросят молитвеното им застъпничество пред Бога.

Последва среща-разговор между Предстоятелите на двете Поместни православни църкви и официален прием по време на който патриарх Неофит припомни пред присъстващите, че новоканонизираният св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, след идването си в пределите на България, която с много любов нарича „маленкая сторонушка”, често е посещавал Рилската света обител. Покланял се е на мощите на св. Йоан и винаги е имал Рилския светец за свой покровител, пример за подражание и молитвен застъпник пред Божия престол, и че самият св. Серафим е съставил акатист, посветен на св. Йоан Рилски, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

Подражавайки във всичко на Христа и на своите небесни застъпници ­ преп. Серафим Саровски и преп. Йоан Рилски, св. Серафим Софийски достигнал святост не като се подвизавал в пустинята, а в стихията на големия град, нашата столица, в едно сложно, лукаво и размирно време. Но имал за свой верен ориентир Спасителя и Неговите светии, в Господа се укрепявал, в Него търсел подкрепа, помощ, напътствие и сила и сам се превърнал в своеобразен остров, в който се разбивали вълните на суетата на света.

Още приживе св. архиепископ Серафим бил тих пристан и прибежище не само за прокудените от родината си чеда на Руската православна църква, но и за безчислено множество клирици и миряни наши сънародници, които идвали при него от цялата страна за молитва, изповед и духовно наставление. А след неговата кончина ежедневно при гроба му се стича нескончаем поток от вярващи, които търсят неговото небесно застъпничество и помощ в изпитанията и неволите си. И ето през 2015 г. двете сестри Поместни православни църкви, след като в продължение на една година внимателно и детайлно изследваха живота, пастирското служение и чудесата на Божия угодник, стигнаха до справедливото решение за причисляването му към лика на светците и в единомислие и единогласие засвидетелстваха пред Божия народ за светостта на св. Серафим ­ Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец и обявиха неговата канонизация. Оправда се сърдечното желание на хилядите благочестиви християни, които от неговата кончина през 1950 г. до днес ежедневно се стичат в криптата на Руския храм в София, за да измолят застъпничество пред Бога на владика Серафим, и оросяват със сълзите си неговия гроб. Оправдаха се надеждите им този съвременен наш велик Божий угодник да получи църковна прослава.

Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас!

Александра Карамихалева

Светодавец, бр. 2, 2021 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...