Начало / Uncategorized / Близо 800 000 лева ще струва реставрацията на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново

Близо 800 000 лева ще струва реставрацията на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново

Близо 800 000 лева ще струва цялостната реставрация на храма Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, информира БНР. Църквата е построена преди 170 години от майстор Колю Фичето и след този градеж той получава титлата архитект. 

Готов е проектът за цялостен ремонт на храма, съграден от майстор Колю Фичето. Той предвижда и възстановяване на двата църковни купола, които са били съборени от земетресението през 1913 година, и реконструкция на камбанарията, в която е единствената работеща часовникова кула във Велико Търново, поясниха арх. Донка Колева, която отговаря за архитектурно-историческото наследство в общината, и депутатът Станислав Стоянов, член на църковното настоятелство: 

„Покривът е много ерозирал, имаме нанесени щети и от земетресението, и от различни други поправки и ремонти“, посочи арх. Колева. 

„Подмяна на дюшемето, дренаж, защото се наводнява, смяна на дограма с дървена в абсолютно автентичен вид, както е бил с дърворезбите“, допълни Стоянов. Предстои съгласуване с Великотърновската митрополия и с Националния институт за недвижимото културно наследство. 800-е хиляди лева, нужни за ремонта на черквата „Св. св. Кирил и Методий“, ще се търсят по програми на Министерството на културата, от Общината и чрез дарители. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов брой на подкаста „Духовни полета“ – Духовният разсадник на България – гост проф. Павел Павлов

Уважаеми зрители, в този брой на подкаста говорим за една голяма годишнина на Софийската духовна ...