Начало / Uncategorized / Излиза от печат книгата „Патриарх Павле – светец на нашето време“

Излиза от печат книгата „Патриарх Павле – светец на нашето време“

В близките дни с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил Ловчанска Епархия пуска на книжния пазар своето ново издание „Патриарх Павле – светец на нашето време“, чийто автор е френският православен богослов проф. Жан-Клод Ларше.

Изданието се осъществява със съдействието на Сретенския манастир – Русия, който предостави на Ловчанска епархия авторските права върху изданието. В замяна Епархията даде на манастира, към който принадлежи едно от най-големите православни издателства в света, авторските права върху „Св. Гора Богошествената планина“. Сборникът с проповедите, посветени на Св. Гора Атон, се подготвя за печат на руски език.

Сръбският патриарх Павле (1914-2009) е един от най-уважаваните и високопочитани предстоятели на Православната църква от миналия век. Още през живота му го почитаха за светец, а днес в храмовете се умножават иконите и фреските с неговото изображение, макар той все още да не е канонизиран. Настоящата книга, съставена на основата на документи и свидетелства, представя живота на малкия и крехък човек, който до края на своите дни си оставаше беден монах, обикновен, смирен, изпълнен с любов, винаги и при всички обстоятелства подчиняващ себе си на строгата дисциплина на аскет. Евангелието беше единствената програма на неговото епископство, а в последствие и патриаршеско служение. Този духовен портрет се допълва от многочислени истории, показващи мъдростта на патриарха. Съжденията му напомнят кратките и поучителни изречения – апофтегмите – на отците на древността.

Източник: bg-patriarshia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...