Начало / Uncategorized / Св. Колман от Линдисфарн

Св. Колман от Линдисфарн

На 18 февруари Православната църква чества паметта на св. Колман от Линдисфарн.

Той е роден около 605 г. в Ирландия и се преставя пред Бога на 8 август 676 г. (според други източници той почива на 18 февруари 675 г.) Св. Колман е един от важните епископи в ранната ирландска църква, основател е на манастири и църкви. Светецът е и предстоявал т.н. Събор в Уитби, състоял се в периода 663-664 г. в Нортумбрия, в който се решавало чий литургичен чин да се следва – келтският или римският. Смята се, че този събор е една от повратните точки в развитието на християнската църква в Англия. 

Св. Колман е бил монах в прочутия манастир Йона, намиращ се на Хебритските острови. Той е и третият епископ в епархията на Линдисфарн. Неговото светителстване играе важна роля в разширяването на християнската проповед и мисия в Англия. 

Въпреки че Нортумбрия е покръстена главно от келтски мисионери, до 662 г. е имало голямо движение от духовници, които са се присъедили към римските църковни обичаи и литургични практики, както и за определянето на датата на Възкресение Христово. Съборът в Уитби решава да следва именно римските практики. Св. Колман възразил срещу решенията на събора и подал оставката си. След това заедно с всички ирландски монаси и около 30 англиски монаси от Линдисфарн се върнал в манастира Йона. В периода 665-667 той основава няколко шотландски църкви, а след това заминава за Ирландия със свои ученици. Там се заселва на малкия остров Инишбофин (Inisbofin), край западното крайбрежие на Ирландия, където през 668 г. построява манастир. По-късно той основава и друго братство в Мейо за английските монаси. До своята кончина св. Колман е игумен и на двата манастира. 

Манастирът в Линдисфарн.

Макар св. Беда да не одобрявал келтските обичаи, все пак дава висока оценка за св. Колман в своята Църковна история на Английския народ, смятан и до днес за най-добрия източник за живота на св. Колман в Линдисфарн. Св. Беда го записва като св. Колман от Линдисфарн, за да го отличава от други светии със същото име, изброени в ирландските мартирологии. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източник: britannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Отбелязваме осмата годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит

На 24 февруари Българската православна църква отбелязва осмата годишнина от интронизацията на Негово Светейшество Българския ...