Начало / Uncategorized / Притча за доверието в Бога

Притча за доверието в Бога

Притчата е кратък нравоучителен разказ с поука за читателите.

Имало един младеж, който много обичал едно по-рядко срещано кафе. Бог виждал, че момчето има добро сърце и решил да го зарадва. Казал му:

– Сине, тази специална чаша, със свежо, ароматно и топло кафе, от рядко срещан вид, който ти обичаш, е за теб. Вземи го. Специално ти го приготвих. Младежът се изненадал, зарадвал, но и притеснил. Започнал да прехвърля през ума си много свои човешки тревоги и страхове относно кафето. В сърцето си не се доверявал на Бога, а на човешкия си ум.

– Благодаря ти, Боже – казал той. Аз наистина много обичам такова кафе. Но в момента не го искам. Искам го, но не сега. И аз не знам кога…

– Ех, чедо мое!- натъжил се Бог – Кога най-после ще ми се довериш? Докога ще поставяш себе си пред Мен, докога ще бягаш от всеки проблем? Аз съм се погрижил предварително за всяко нещо, измислил съм го. Мислиш ли, че ще ти дам нещо лошо? Всичко е за твоето спасение, чедо, но имаш и свободна воля да избереш между Моята и твоята воля. Ето, аз сега ти предлагам кафето. Не когато ти искаш, а когато Аз реша да ти го дам. А ти хем отказваш, но същевременно казваш, да бъде волята Божия. Опитваш се да планираш и контролираш сам живота си. Човек, който е двоедушен и постоянно се колебае, не успява в пътя си, чедо мое! Когато искаш нещо истински, ти намираш начини да го направиш, но ако не го искаш, то винаги ще си намериш причини да го избягваш. Аз не те насилвам,  Аз само предлагам.  А всеки човек избира и носи последиците  от изборите си. Сега те оставям, за да реша какво да правя с вече приготвеното кафе.

За Цветелина Гертинова

Виж още

Честваме празника Успение Богородично

Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят „Успение на ...