Начало / Uncategorized / Изборът на нов Сръбски патриарх

Изборът на нов Сръбски патриарх

Архиереите на Сръбската православна църква се събраха днес в Белград, за да изберат 46-тия Сръбски патриарх. 

Архиереите се събраха в църквата „Св. Сава“ в Белград, където бе отслужена Литургия в 9 часа тази сутрин. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Дабро-Босанския митрополит Хризостом, който бе и председател на Св. Синод и наместник на патриаршеския престол до избирането на нов предстоятел на СПЦ. 

След св. Литургия епископите се събраха в криптата на църквата „Св. Сава“, където се и проведе изборното събрание. Изборът бе председателстван от Сремския епископ Василий. След проведено гласуване съборът избра за нов Сръбски патриарх да бъде Загребско-Люблянският митрополит Порфирий. 

Новият Сръбски патриарх е роден на 22 юли 1962 г. в Северна Сърбия. Става монах през 1985 г. в манастира Високи Дечани в Косово и Метохия, а през 1986 г. завършва Православния богословски факултет в Белград. От 1986 г. до 1990 г. прекарва следдипломна квалификация в Атина. С благословението на Бачкия епископ Ириней обновява Ковилския манастир, където организира голямо монашеско братство. Избран е за викариен епископ на Бачкия епископ Ириней през 1999 г., а през 2014 е избран за Загребско-Люблянски митрополит. Защитава докторат в Православния богословски факултет в Белград през 2004 г. Известен е със своите хуманитарни дейности и инициативи. Една от тях е създаването на общността „Земя на живите“, което помага на наркозависимите. В момента е професор в Православния богословски факултет към катедра „Нов Завет“ в Белград. 

Автор: Марко Павлович

Снимки: Сръбска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва ремонт на манастира „Свети Пантелеймон“, край Велики Преслав

60 хиляди лева осигури Варненската митрополия за ремонта на покрива на манастира „Свети Пантелеймон“. Най-голямата ...