Начало / Uncategorized / Изборът на нов Сръбски патриарх

Изборът на нов Сръбски патриарх

Архиереите на Сръбската православна църква се събраха днес в Белград, за да изберат 46-тия Сръбски патриарх. 

Архиереите се събраха в църквата „Св. Сава“ в Белград, където бе отслужена Литургия в 9 часа тази сутрин. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Дабро-Босанския митрополит Хризостом, който бе и председател на Св. Синод и наместник на патриаршеския престол до избирането на нов предстоятел на СПЦ. 

След св. Литургия епископите се събраха в криптата на църквата „Св. Сава“, където се и проведе изборното събрание. Изборът бе председателстван от Сремския епископ Василий. След проведено гласуване съборът избра за нов Сръбски патриарх да бъде Загребско-Люблянският митрополит Порфирий. 

Новият Сръбски патриарх е роден на 22 юли 1962 г. в Северна Сърбия. Става монах през 1985 г. в манастира Високи Дечани в Косово и Метохия, а през 1986 г. завършва Православния богословски факултет в Белград. От 1986 г. до 1990 г. прекарва следдипломна квалификация в Атина. С благословението на Бачкия епископ Ириней обновява Ковилския манастир, където организира голямо монашеско братство. Избран е за викариен епископ на Бачкия епископ Ириней през 1999 г., а през 2014 е избран за Загребско-Люблянски митрополит. Защитава докторат в Православния богословски факултет в Белград през 2004 г. Известен е със своите хуманитарни дейности и инициативи. Една от тях е създаването на общността „Земя на живите“, което помага на наркозависимите. В момента е професор в Православния богословски факултет към катедра „Нов Завет“ в Белград. 

Автор: Марко Павлович

Снимки: Сръбска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на светите Константин и Елена

На 21 май Българската православна църква отбелязва паметта на св. император Константин и майка му ...