Начало / Uncategorized / Министерски съвет отпусна 3 650 000 лева за ремонти и изграждане на църкви, манастири и джамии

Министерски съвет отпусна 3 650 000 лева за ремонти и изграждане на църкви, манастири и джамии

Над 3 650 000 лева отпусна на днешното заседание на Министерския съвет за ремонти и изграждане на църкви, манастири и джамии. „В България хората от различните религии живеят в мир и разбирателство, за което голяма заслуга имат и духовните хора, за което им благодаря“, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Близо 2,5 милиона лева бяха предоставени за строителство и ремонтни дейности на църкви и манастири на Българската православна църква – Българската патриаршия.

С тях ще се обновят: манастирът „Св. Марина“ в село Каран Върбовка, област Русе, храмовете „Св. Димитър“ и „Св. Мина“ в Кюстендил, храм „Св. Петка“ в село Невестино, храмът „Св. апостол и евангелист Лука“ край село Граница, храмът „Св. архангел Михаил“ в село Шума и ще бъде изградена църквата „Сретение Господне“ в Перник. 1 036 552 лв. са отпуснати на община Кюстендил за основно обновяване на храм „Успение Богородично“ в града.

140 088 лв. са предоставени за аварийни работи по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил. В края на миналата година започна реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, за което осигурихме 712 450 лева. Джамията е внушителна, построена е през XVI, но от десетилетия не е направено нищо, за да бъде съхранена.

„Миналата седмица отпуснахме и близо 4 милиона лева за финансиране на духовните училища. Религиозното образование е от голямо значение за етническата толерантност и за мирното съжителство за хората в страната“, каза още премиерът Борисов.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...