Начало / Uncategorized / Св. Синод реши в епископски сан да бъде ръкоположен архим. Висарион (Гривов), игумен на манастира в Кръстова гора

Св. Синод реши в епископски сан да бъде ръкоположен архим. Висарион (Гривов), игумен на манастира в Кръстова гора

На днешното си заседание Св. Синод на БПЦ-БП е взел решение в епископски сан да бъде ръкоположен архим. Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, съобщава официалният сайт на Св. Синод. 

Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, бе извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония ще се извърши на 21 февруари (неделя), от 9,30 ч. в Митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив. След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

Биография на архим. Висарион (Гривов)

Архимандрит Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971г. в гр. Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Свв. Кирил и Методий“.

Постриган е за монах на 4.11.2002г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за иеродякон на 25.11 и за иеромонах на 27.11.2002г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивския митрополит Николай на 26.7.2007г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1.6.2010г.

Източник: bg-patriarshia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...