Начало / Uncategorized / Разкрита е част от средновековен храм в дупнишкото с. Червен брег

Разкрита е част от средновековен храм в дупнишкото с. Червен брег

Разкрити са основите и част от стените на средновековен храм при античната бализика край дупнишкото с. Червен брег – за научното откритие съобщи Историческият музей в Дупница по повод Деня на археолога, 14 февруари. Разкопките на терена са направени през лятото – август-септември, м.г., съобщава БНР. 

За шести пореден сезон Историческият музей – Дупница организира археологическо проучване на раннохристиянската базилика при средновековна църква “Възнесение Господне” край с. Червен брег. Финансирането този сезон е осигурено по Програмата за теренни археологически проучвания на Министерство на културата, по която музеят всяка година кандидатства със свой проект, и е за 16 450 лв. 

Проучването е извършено под ръководството на екип специалисти с научен ръководител д-р Светла Петрова. Разкрита е дъгата на абсидата на южния кораб. Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част от езически храм. 

Църквата е еднокорабна, с полукръгла абсида на изток. Разположена е на 3 метра северно от северната стена на средновековната църква.

Разкрити са монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в., което дава основание да се предполага, че изграждането на църквата е именно в периода на първото българско царство. 

Откритите находки са предимно керамика – късно антична и средновековна; монети – римски, късно антични и средновековни, се казва в съобщението на Историческия музей в Дупница, направено онлайн заради противоепидемичните мерки.

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...