Начало / Uncategorized / Св. Зигфрид Шведски

Св. Зигфрид Шведски

На 15 февруари честваме паметта на св. Зигфрид Шведски. 

Св. Зигфрид е роден през 10 в. Според данни за живота на св. Зигфрид през 995 г. той бил монах в Западна Англия. Отива в Норвегия заедно с предводителя на викингите Олаф I, след това проповядвал християнството в Швеция. През 1008 г. около Упсала (трад в Швеция) кръстил крал Олаф. Прибирайки се в своя роден град Веренд открива своите роднини посечени и загинали за Христа. Техните мощи се пазят в катедралата в гр. Векшьо, Швеция. В същия град св. Зигфрид кръщава дванадесет от големците на града, а техният пример по-късно бил последван и от други жители. Той основава епископия в гр. Скара, а през 1030 г. посещава Бремен в Германия. 

Докато е на посещение в Дания пък група езичници ограбили църкваата във Векшьо и убиват тримата му племенници – свещеник Унаман, дякон Сунаман и иподякон Винаман. Езичниците обезглавили тримата духовници и изхвърлили главите им в близкото до града езеро. 

Светецът станал толкова известен, че германците заявили, че той е техен сънародник, като определяли Бремен или Хамбург като негов роден град. Той е наречен и апостол на Швеция. 

Св. Зигфрид Шведски почива на 15 февруари и е погребан в южна Швеция. Чудотворните му мощи са унищожени през 16 век по време на Реформацията в страната. До преди Реформацията св. Зигфрид бил един от най-почитаните покровители на Швеция, считан е за покровител на Дания и Норвегия. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източник: mail-archive.comru.wikipedia.org  

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...