Начало / Uncategorized / Чудотворната икона на св. Харалампий в Асеновград

Чудотворната икона на св. Харалампий в Асеновград

Свещеномъченик Харалампий е особено почитан от българския народ. В много храмове в страната има негови икони, стенописи, както и мощи.

В асеновградския храм-параклис „Св. Василий и св. Марина“ се пази чудотворната икона на св. Харалампий, към която много вярващи се обръщат при възникването на здравословни проблеми и го почитат като велик лечител. Иконата попада тук, след като съседния храм „Света великомъченица Марина“ бива съборен през 1964 година от комунистическата власт под предлога, че трябва да бъде прокаран пътя, който минава през Асеновград за Смолян. До 1964-а това е била най-голямата църква в града и по спомени на енориашите на храм „Св. Марина“ е имал 6 реда колони с 12 проскинитария на различни светци, един от които е бил посветен на „Св. Харалампий“.

По спомени на свидетели, при изнасянето на иконите, утвърта и олтара, един от работниците, наети от родопското село Лъки, е поставил работната си куртка върху иконата, оставена в двора. Мигновенно, тя се възпламенила. По разказите на възрастни жители на града, станали свидетли на тази грозна случка, по-късно, участвалите в разрушението на старата „Св. Марина“ ги е достигнала зла участ. Затова обаче няма оставени писмени свидетелства. Олтарът от „Св. Марина“, е бил „приютен“ в храм-параклис „Св. Василий и св. Марина“, който се намира в непосредствана близост (буквално на около 10 метра).

До днес от старата църва „Св. Марина“ е останала само камбанарията, която се използва от храм-параклис „Св. Василий и св. Марина“. За утеха на всички и за прослава на света великомъченица Марина в Асеновград е завършен строежа на новия храм „Св. Марина“, в двора на стоматологията, който посреща всички гости и жители на Асеновград, както и минаващите към Родопите, тъй като се намира на централния булевард „Христо Ботев“.

Оригинална фотография на съборената църква „Св. Марина“, Асеновград.

Иконата на свети Харалампий в храм-параклиса „Св. Василий и св. Марина“ е обкована в сребърна ризница, заплатена от заможен асеновградчанин в миналото, заради чудо, което е имал по молитвите на свещеномъченик Харалампий Магнезийски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...