Начало / Uncategorized / С празнична св. Литургия пчеларите в Търговище отбелязаха празника на св. Харалампий

С празнична св. Литургия пчеларите в Търговище отбелязаха празника на св. Харалампий

С празнична Света литургия в храма „Свети Йоан Рилски“ пчеларите в Търговище отбелязаха своя празник, съобщава БНР.

Свети Харалампий е живял през II и началото на III век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ. Виждайки неговото търпение и проявата на божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството. По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата.

С над 30% по-малко са добивите от мед през миналата година в областта. Добивите са минимални за трета поредна година, отбеляза Елена Стоилова, председател на общинския пчеларски съюз „Нектар“:  „На места много от колегите прецениха, че няма смисъл да вадят мед, за да има с какво да зимуват пчелите. Имаше малък пик в края на сезона за продажби на дребно, но той бързо спадна“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...