Начало / Uncategorized / Мъченичеството на св. Илия Ардунис

Мъченичеството на св. Илия Ардунис

Свети Илия Ардунис (†1686) (честван на 31-ви януари) е роден в Каламата, Пелопонес в семейство на благочестиви родители. Като млад той става бръснар, като бива високо ценен от местните хора.

Той притежавал разсъдителност и бил опитен в ежедневните дела, заради което е бил уважаван от турските старейшини, които нерядко се съветвали с него. Веднъж, разговаряйки с мюсюлманите за непосилните данъци, наложени на християнското население, св. Илия Ардунис в разгара на спора, заявил, че непоносимото положение на християните може да доведе до приемането на исляма от всички гърци и да ги отрече от вярата на бащите им. Тогава той се заканил „ако някой ми даде фес, аз обръщам страницата“. Тогава един мюсюлманин, на шега, хващайки се за думата му, му купил фес. Младият Илия отишъл при съдията и се обявил за мюсюлманин с името Мустафа.

Това дълбоко натъжило всички християни.

След известно време осъзнал грешката си, напуснал родината си и заминал за Атон. Там той признал греха си с голямо съкрушение и след като изпълнил наложената му епитимия, бил върнат в лоното на Църквата чрез меиропомазание. Дори станал монах на Света гора, където останал осем години, усъвършенствайки се в добродетелта, молитвата и подготовката за мъченичество. Въпреки строгия му аскетизъм, разкаянието не го напуснало. 

След като получил благословията на своя изповедник за подвига на мъченичеството, Илия отишъл в Каламата. Когато турците го разпознали, го питали дали той е Мустафа Ардунис, но той им отвърнал, че сега той не е Мустафа, а християнинът Илия, и започнал да изобличава мюсюлманина вяра. Тогава те започнали да го бият, а след това и бил заведен от тях при съдията, като казвали, че той е приел исляма по собствена воля, а сега го хули. Съдията разпоредил Илия Ардунис да бъде хвърлен в затвора и да бъде измъчван.

Въпреки ужасните мъчения, Илия останал непоколебим във вярата си.

След това съдията заповядал тялото му да бъде изгорено. Палачите го отвели до мястото на осъждането му. По пътя един от слугите нанесъл дълбока рана на св. Илия, като го ударил със сабя по гърба. Светецът без страх, радостен, с повече смелост продължил, като пеел Давидовите псалми. Когато пристигнали на мястото, бил хвърлен в огъня. Тогава той предал светата си душа в огъня, но по чудо, когато огънят бил угасен, неговите тленни останки останали непокътнати. Нито расото му, нито брадата му, нито косата му били изгорени. 

През нощта стражите видели слизаща небесна светлина, която обградила светите мощи на мъченика и казвали, че тъй като огънят не го изгорил, Бог изпратил огън от небето, за да го изгори.

След смъртта му, християните събрали значителна сума пари и изкупили мощите на светеца от турците. По-късно, невероятен аромат изпълнил мястото на мъченическата му кончина. И до днес честната глава на новомъченика св. Илия Ардунис се съхранява в Светата вулканска обител „Успение Богородично“, Месиния, Гърция.

Превод: Щелян Димов

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...