Начало / Новини / Митрополит Серафим: Неврокопският митрополит Борис е бил молитвеник и изряден духовник

Митрополит Серафим: Неврокопският митрополит Борис е бил молитвеник и изряден духовник

„Движещата сила (в започването на процес по проучване за канонизация на Неврокопския митрополит Борис, бел. ред.), преди всичко, е народната почит, която така или иначе има към митрополит Борис още от момента на неговото убийство“, каза в предаването „Религията днес“ по БНТ1 Неврокопският митрополит Серафим. 

Митрополит Серафим говори върху започналия преди пет години процес по канонизация на мъченически загиналия Неврокопски митрополит Борис, убит от ръката на низвергнат свещеник през 1948 г. „В цялата Българска църква неговото убийство е прието като мъченичество още във времето, когато то е извършено“, каза митрополит Серафим. 

„Тази канонизация не трябва да бъде просто един административен акт на йерархичното началство на Църквата, а трябва да бъде свързана и с разпространяването и действителното изразяване на почитта на православния вярващ народ към този, който ще бъде канонизиран“, каза митрополит Серафим.

По думите му, за да се стигне до канонизацията на митрополит Борис, е необходимо да се свърши доста работа по популяризиране в още по-голяма степен на личността и делото на митрополит Борис, тъй като в процеса на работа се вижда, че има доста неща, които не са известни, а са в подкрепа на тази идея за канонизация.

Цялото интервю на митрополит Серафим може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...