Начало / Uncategorized / Епископът чудотворец на Глазгоу – св. Кентигерн

Епископът чудотворец на Глазгоу – св. Кентигерн

На 26 януари Православната църква чества паметта на св. Кентигерн, който е почитан като един от апостолите на Шотландия и покровител на Глазгоу. 

Св. Кентигерн е известен в Шотландия като Мунго, което на местния език означава стъпка или любим. За съжаление за светеца има твърде малко информация оцеляла до наши дни. Житието на светеца е съставено от монаха и агиограф Джоселин в края на 12 век. 

Бъдещият светец е роден около 518 или 528 г. в Кулрос, Шотландия. Майка му е св. принцеса Тенева, която също е почитана като покровителка на Глазгоу, а на нея е посветена и руската православна енория в Единбург. Още от детството си св. Кентигерн започва да води много строг аскетичен подвижнически живот и решава да стане мисионер. Първо започва да проповядва Благата вест в района на Катур до р. Клайд, където сега се и намира гр. Глазгоу.

Подвижникът, следвайки ирландската монашеска традиция, горещо се молел денем и нощем, спазвал строг пост и живял в крайна бедност в малка килия, спейки върху суровата земя.

Често се отивал край р. Клайд, за да се моли там часове наред. След време св. Кентигерн бил ръкоположен за епископ и живял в малкото кралство Стратклайд. Като епископ светецът служил енергично на своето паство, като развил духовно голямата си епархия. Изградил множество храмове и манастири. Той основава и църква в Глазгоу, която впоследствие ще стане една от най-известните в Шотландия. Като епископ на Стратклайд той служи в продължение на 13 г., като обръща много от местните хора в християнската вяра.

През 565 г. обаче в тази част на Шотландия запонала силно езическо противодействие на проповедта на св. Кентигерн, който бил заточен извън страната за известно време. Според преданието по време на своето изгнание св. Кентигерн служил в Камбрия, северозападна Англия. На някои места в района все още има спомен за проповедта на светеца, като в гр. Кесуик има гръцка православна църква, посветена на него. Преданието казва още, че след Камбрия, св. Кентигерн пътува до Уелс, където служи при св. Давид, а след това основава манастир в Ланелуи (днешния град Св. Асаф), северен Уелс. Първият игумен след св. Кентигерн бил св. Асаф, поради тази и причина с времето градът, в който се е намирал манастирът, станал известен с името на втория игумен.

Има данни, че в манастира на св. Кентигерн са живели 1000 монаси.  

През време на управлението на новия крал на Стратклайд, който силно подкрепял християнството, св. Кентигерн имал право да се завърне отново в Шотналндия. При своето завръщане светецът работи известно време в района на Галоуей в югозападната част на страна. Основава там манастир. Той прави Глазгоу свой основен мисионерски епископски център. Около него се оформя голяма общност от монаси и духовни ученици. Преданието разказва, че където и да ходил св. Кентигерн въздигал храмове и основавал манастири. Дори самият град Глазгоу дозапочва да изниква покрай построената от св. Кентигерн църква.

Светецът бил много обичан и почитан от хората заради своето чудотворство. 

Веднъж той върнал отново към живота едно птиче, което било собственост на св. Серф, което било убито от ревниви монаси. Друг път по чуден начин запалил огън в манастира на св. Серф, който по-рано бил угаснал. Светецът също така по чуден начин помогнал на кралицата на Стратклайд да открие брачната си халка, която случайно била изгубила и заради това можела да загуби живота си. Когато обаче пръстенът бил намерен по молитвите на св. Кентигерн, в стомаха на сьомга, уловена в р. Клайд, тогава се доказала невинноста на кралицата. 

Св. Кентигерн считал за свой близък духовен приятел св. Колумба. Първата среща на тези двама велики светци се състояла в шотландското село Килмаколм, където и до днес все още стои църквата на св. Колумба. Последната среща пък между двамата велики светии била през 597 г., малко преди кончината на св. Колумба. Както много други келтски светии, св. Кентигерн си имал своя камбана, копие от която се пази в катедралата на Глазгоу и до днес. Целият си живот светецът отдава на мисионерството и разнасянето на благата вест за Христос. 

Светецът се преставя пред Бога през 612 г. (според друго сведение през 603 г.), на 85-годишна възраст. 

Почитта към този велик мисионер, чудотворец, строител на манастири и църкви и просветител на Стратклайс започва веднага след неговата кончина. Поклонници от цялата страна се стекли при мощите му, които били положени в катедралата в Глазгоу до Реформацията. Днес тази катедрала е презвитерианска, но все още е посветена на св. Кентигерн. 

Мощите на светеца по всяка вероятност лежат в долната крипта на катедралата, където и днес се покланят множество православни и католически поклонници. В западната част на катедралата пък има кладенец, който също е свързан със светеца. В Глазгоу има и руска православна енория, посветена на св. Кентигерн. 

В северната част на Англия също има църкви посветени на светеца, както и такива в Камбрия. Св. Кентигерн се смята за апостол на северозападна Англия и югоизточна Шотландия. Заедно със св. Колумба и св. Ниниан, той се смята за един от най-големите светии и просветители на шотландската земя. 

Автор: Дмитрий Лапа

Превод: Ангел Карадаков

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна

На 15 юни 2024 г. официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село ...