Начало / Новини / Нов закон за вероизповеданията влезе в сила в Черна гора

Нов закон за вероизповеданията влезе в сила в Черна гора

Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа измененията в закона за религиозната свобода, която бяха одобрени отново от парламента на страната, съобщава orthodoxianewsagency.gr

„Подписах указа за одобрение на измененията в закона, след повторното му одобрение от парламента на 20 януари. Резервите, които имах първоначално и поради, които препратих закона за второ гласуване, остават“, написа в Туитър държавният глава на Черна гора.

Първоначално президентът отказа да подпише промените в противоречивия закон, което предизвика силни реакции от страна на Православната църква в страната, предизвиквайки отново многолюдни протести в цяла Черна гора. На 29 декември парламентът на страната първоначално одобри промените, но Джуканович наложи вето и го върна отново за преразглеждане. На 20 януари т.г. обаче парламентът отново одобри текста на закона. Според конституцията на Черна гора президентът не може да откаже да подпише приет вече закон и при второ гласуване в парламента. 

В края на 2019 г. предишното правителство на Черна гора прие закон за свободата на вероизповеданията, който целеше да превърне храмове и манастири на Сръбската патриаршия в Черна гора в държавни. Това предизвика масови протести от страна на вярващите, които продължиха почти през цялата 2020 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...