Начало / Новини / Нов закон за вероизповеданията влезе в сила в Черна гора

Нов закон за вероизповеданията влезе в сила в Черна гора

Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа измененията в закона за религиозната свобода, която бяха одобрени отново от парламента на страната, съобщава orthodoxianewsagency.gr

„Подписах указа за одобрение на измененията в закона, след повторното му одобрение от парламента на 20 януари. Резервите, които имах първоначално и поради, които препратих закона за второ гласуване, остават“, написа в Туитър държавният глава на Черна гора.

Първоначално президентът отказа да подпише промените в противоречивия закон, което предизвика силни реакции от страна на Православната църква в страната, предизвиквайки отново многолюдни протести в цяла Черна гора. На 29 декември парламентът на страната първоначално одобри промените, но Джуканович наложи вето и го върна отново за преразглеждане. На 20 януари т.г. обаче парламентът отново одобри текста на закона. Според конституцията на Черна гора президентът не може да откаже да подпише приет вече закон и при второ гласуване в парламента. 

В края на 2019 г. предишното правителство на Черна гора прие закон за свободата на вероизповеданията, който целеше да превърне храмове и манастири на Сръбската патриаршия в Черна гора в държавни. Това предизвика масови протести от страна на вярващите, които продължиха почти през цялата 2020 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...