Начало / Uncategorized / За виденията и дяволските изкушения

За виденията и дяволските изкушения

Една вечер, разказва св. Паисий, докато се молех седнал на една стълбичка, изведнъж чух звуци от много цигулки, тъпани, гласове и танци идващи от двора. Станах, за да видя какво се случва, погледнах през прозореца, но навън нямаше нищо.

Едвам бях седнах отново на стълбата, за да продължа молитвата си и изведнъж килията ми се изпълни със силна светлина. Покривът се затри и видях светлината да достига до небето. На върха, в края на светлината видях един млад и рус мъж, който приличаше на Христос. От лицето му виждах само половината. До него стоеше един надпис който гласеше : „Слава във висините Богу.“ Тогава застанах прав, за да мога по-добре да видя лицето на мъжа.

В този момент чух глас да казва: „Ти си избран и достоен да видиш Христовото лице“.

Точно в този момент погледнах към нозете си, за да намеря къде точно да застана, за да мога по-добре да видя цялото му лице, но в същия момент си помислих: „кой съм аз, недостойният, за да видя Христовото лице?“ В същият момент видението, което се представяше за Христос изчезна и покривът отново намери мястото си.

Св. Паисий разбрал, че това видение не било от Бога, но от сатаната. Той, обаче, не успял да подведе и излъже светеца с фалшивата си съблазан.

Заради това видение и други подобни св. Паисий съветва : „Така започва духовната илюзия. Ако Бог не ми бе дошъл на помощ, за да ми покаже, че видението е лъжливо и сатанинско, хитрият щеше да започне своето шоу и да ме съблазни още повече. Искаш да видиш Христос? Ето ти Христос, ето ти Св. Богородица, ето ти светци и пророци. По този начин много лесно можем да изпаднем в даволска съблазан. Затова виденията са дадени от Господа и са полезни само ако са боговдъхновени. Но Той не ги прави лесно достъпни, за да не се съблазним и възгордеем. Но Бог се радва, защото проявяваме смирението и вниманието, които Той изисква от нас като християни. В тези момент Той знае какво е полезно за нас, какво трябва и не трябва да ни покаже, ще ни посочи какво очаква от нас и ако трябва ще се опита да ни поучи по други начини.

Превод : Георги Германов

Източник: L’ancien Païsios de la Sainte Montagne, Grands spirituels orthodoxes du XXè siècle – L’Âge de L’Homme de Hiéromoine Isaac

За Ангел Карадаков

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...