Начало / Uncategorized / За виденията и дяволските изкушения

За виденията и дяволските изкушения

Една вечер, разказва св. Паисий, докато се молех седнал на една стълбичка, изведнъж чух звуци от много цигулки, тъпани, гласове и танци идващи от двора. Станах, за да видя какво се случва, погледнах през прозореца, но навън нямаше нищо.

Едвам бях седнах отново на стълбата, за да продължа молитвата си и изведнъж килията ми се изпълни със силна светлина. Покривът се затри и видях светлината да достига до небето. На върха, в края на светлината видях един млад и рус мъж, който приличаше на Христос. От лицето му виждах само половината. До него стоеше един надпис който гласеше : „Слава във висините Богу.“ Тогава застанах прав, за да мога по-добре да видя лицето на мъжа.

В този момент чух глас да казва: „Ти си избран и достоен да видиш Христовото лице“.

Точно в този момент погледнах към нозете си, за да намеря къде точно да застана, за да мога по-добре да видя цялото му лице, но в същия момент си помислих: „кой съм аз, недостойният, за да видя Христовото лице?“ В същият момент видението, което се представяше за Христос изчезна и покривът отново намери мястото си.

Св. Паисий разбрал, че това видение не било от Бога, но от сатаната. Той, обаче, не успял да подведе и излъже светеца с фалшивата си съблазан.

Заради това видение и други подобни св. Паисий съветва : „Така започва духовната илюзия. Ако Бог не ми бе дошъл на помощ, за да ми покаже, че видението е лъжливо и сатанинско, хитрият щеше да започне своето шоу и да ме съблазни още повече. Искаш да видиш Христос? Ето ти Христос, ето ти Св. Богородица, ето ти светци и пророци. По този начин много лесно можем да изпаднем в даволска съблазан. Затова виденията са дадени от Господа и са полезни само ако са боговдъхновени. Но Той не ги прави лесно достъпни, за да не се съблазним и възгордеем. Но Бог се радва, защото проявяваме смирението и вниманието, които Той изисква от нас като християни. В тези момент Той знае какво е полезно за нас, какво трябва и не трябва да ни покаже, ще ни посочи какво очаква от нас и ако трябва ще се опита да ни поучи по други начини.

Превод : Георги Германов

Източник: L’ancien Païsios de la Sainte Montagne, Grands spirituels orthodoxes du XXè siècle – L’Âge de L’Homme de Hiéromoine Isaac

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...