Начало / Uncategorized / Митрополит Гавриил: Отдавна е дошло времето да се разгледа въпросът за канонизацията на духовниците убити през комунизма

Митрополит Гавриил: Отдавна е дошло времето да се разгледа въпросът за канонизацията на духовниците убити през комунизма

„Мисля че отдавна е дошло време да се разгледа въпросът за канонизация на свещеници и миряни убити през комунизма“, каза в предаването „Религията днес“ Ловчанският митрополит Гавриил. 

Митрополит Гавриил отправи и призив към всички музейни работници, ученици историци, както и православни християни, които имат данни за мъченическата кончина на свещеници и миряни, пострадали от атеистичния комунистически режим, да изпратят до Ловчанска митрополия свои свидетелства и да помогнат за канонизирането на загиналите за вярата. 

Ловчанският митрополит каза още, че е имал послушание от Българския патриарх Максим да се постарае Новоселските мъченици да бъдат канонизирани, както и допълни, че през тази година се изпълват  10 г. от канонизацията на Баташките и новоселските мъченици. Митрополит Гавриил говори още и за вероучението и преподаването на предмета Религия-Православие в българското училище. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Николай Мирликийски

Св. Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно ...